Znate li za najstariju zagrebačku ljekarnu? Jedan poznati Talijan je radio u njoj

Foto: croatia.ch

Vrhunac prosperiteta najstariji, obrtnički i trgovački Gradec dosegao je u 14. stoljeću. Bilo je to vrijeme ukojem se počinje pratiti i djelovanje liječnika, kirurga i ljekarnika na području grada te postupno intenziviranje nastojanja oko zaštite zdravlja njegovih stanovnika.

Dobro je poznata, na primjer, činjenica da je Jacobus de Placentia, biskup zagrebački (1343–48.), u tom razdoblju donio u Zagreb pregršt birane medicinske literature iz poznatih medicinskih centara izvrsnosti,napose Montpelliera, što su neki povjesničari interpretirali kao mogućnost njegove namjere da ovdje osnuje medicinsko učilište. U istome stoljeću, u kojem se prvi put spominje najstarija zagrebačka ljekarna, u slobodnom i kraljevskome Gradecu se prvi put spominje i hospital pod imenom Blažene Djevice Marije, 1384. godine. Hospital se nalazio na zapadnoj strani Markova trga, na mjestu današnje zgrade Banskih dvora, piše portal Magicus.

Nedvojbeno je Gradec, s raznovrsnim sadržajima, od kulturnih, trgovačkih, političkih do javnozdravstvenih,mogao odgovoriti svimzahtjevima tadašnjega gradskog središta i time osigurati dobre uvjete za otvaranje i rad ljekarni.

Najstariji dokument o začecima   Zagrebačkog ljekarništva datira iz 1355. godine. Riječ je o parnici između ljekarnika Jakova (Jacobus apothecarius) i jednoga Zgrebačkog krznara u kojoj je tako ostao zabilježen podatak i o ljekarničkoj djelatnosti u Zagrebu. Premda u to vrijeme među sačuvanom građom i dokumentacijom još nema spomena o samoj ljekarni, Tartalja je mišljenja da je Jakov bio doseljenik iz Italije i da je upravo on radio u gornjogradskoj ljekarni.To nije bilo neuobičajeno u to vrijeme. Naime, već tijekom 13. stoljeća nekoliko je venecijanskih obitelji doputovalo i nastanilo se na zagrebačkome Gradecu, o čemu i danas svjedoči naziv jedne od gornjogradskih ulica (Mletačka). Uz mletačke obitelji ovo su područje nastanjivali i trgovci iz Firence. Često se navodi i podatak da je praunuk znamenitog pisca Dantea Alighierija, ljekarnik Nicolo Alighieri živio  na području slobodnog i kraljevskoga grada Zagreba, oženio se ovdje i radio u gornjogradskoj ljekarni.

Sačuvano pismo Nicolina oca Bernarda Alighierija,poslano Nicoli 5. prosinca 1399., razotkriva razloge njegova napuštanja rodne Verone i dolaska na naše prostore.Nažalost, pobližim podacima o njegovu ljekarničkom radu ne raspolažemo. Općenito su podaci vezani uz najranije ljekarnike ljekarne K crnom orlu oskudni i nedostatni za ozbiljniju interpretaciju. Uz prvih šest imena ljekarnika npr. ne veže se izrijekom njihov rad u gričkoj ljekarni, premda na to upućuju drugi, indirektni pokazatelji. Prvi propis koji regulira rad ljekarne datira iz 1425. godine, kada se u Statutu grada Zagreba spominje prvi službeni naziv:

Apotheca Civitatensis ad Aquillam Nigram (Gradska

ljekarna K crnom orlu). Ona u svom grbu sadržava i grb grada Zagreba


Komentari