ZNATE LI ŠTO SE DESILO NA DANAŠNJI DAN PRIJE 123 GODINE? Pomoći ćemo vam, ima veze s najdražim napitkom – kavom!

pexels.com

Kava ima snažan učinak na mozak, pospješuje izmjenu tvari u organizmu, pojačava snagu i rad srca te poboljšava krvotok u srcu.

Prije točno 123 godine, na periferiji grada s radom je krenula tvornica kavovine Franck. Lokacija je i dan danas ista, Vodovodna ulica na Črnomercu, a zbog kvalitete i suvremene tehnologije na kojoj stalno rade voditelji tvornice, nagrađivana je mnogim nagradam i priznanjima.

Tvornica Franck je inače podružnica njemačke tvornice koju je osnovao Johann H. Franck 1827.godine. On je u Francuskoj vidio kako seljaci prerađuju cikoriju u napitak zvanu kavovinu i izvrsna je zamjena za pravu kavu koja je bila u ono vrijeme skupa i moglo si priuštiti samo imućnije građanstvo.

Osnivač Franck posadio je plantažu cikorije i uz razne dodatke tražio je okus koji ga je osvojio u Francuskoj. Kada je napokon pogodio pravi okus mješavine, u posao je uključio cijelu obitelj. Proširio se na Ameriku, Italiju, Švicarsku i Hrvatsku.

Do drugog svjetskog rata, tvornica je proizvodila kavovinu, a od 1960.g počela proizvoditi kavu.

Danas je tvornica jedna od najvećih izvoznika prehrambene industrije, a logo tvornice Franck je potpis osnivača tvornice – Johanna Francka.


Komentari