UZ NJU SU ODRASLE BROJNE GENERACIJE: Znate li kako je i koje godine nastala prva Barbie lukta?

povijest.hr

Zanimljivo je da je prva Barbie bila dostupna i kao crnka i kao plavuša, a imala je izazovan prugasti kupaći kostim i pogled skrenut u desno (kasnije je to promijenjeno u pogled prema naprijed).

Deveti ožujka smatra se službenim rođendanom Barbie lutke, jer je toga dana 1959. godine ona prvi puta predstavljena svijetu na Američkom međunarodnom sajmu igračaka u New Yorku. Do ideje za Barbie lutku došla je Ruth Handler, supruga suosnivača velike korporacije Mattel. Naime, ona je primijetila da njena kći Barbara lutkama često dodjeljuje uloge odraslih osoba. U to vrijeme (1950-ih) praktički sve lutke prikazivale su osobe u dječjoj dobi. Ruth Handler dosjetila se da bi možda bilo dobro proizvesti lutku koja izgleda poput odrasle osobe.

Tijekom jednog posjeta Njemačkoj, Ruth Handler naišla je na lutku Bild Lilli koja se proizvodila već nekoliko godina, a predstavljala je odraslu mladu ženu, izazovnih oblina. Lutka Bild Lilli zapravo je bila namijenjena odraslima, a ne djeci i nastala je na osnovu jednog lika iz stripa u poznatom njemačkom časopisu Bild. Ruth Handler kupila je tri primjerka te lutka i zaključila da bi se tako nešto moglo proizvoditi za djecu.

Bild Lilli zapravo je, prema stripu, bila djevojka prilično slobodnog morala, naročito u pogledu seksualnosti. Bila je plavuša i koristila je svoj izgled za probijanje u životu, naročito kod muškaraca…

Više pročitajte na povijest.hr.


Komentari