ŽELJKO SENEČIĆ: Slikar, pisac, autor i scenograf filma nagrađenog Oscarom

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

“Među talentima se pojavi iznima. To se zove genij”.

Željko Senečić autor je 400 filmskih scenografija, od “Tko pjeva zlo ne misli” i “Breze” do Oscarom nagrađenog “Limenog bubnja'”. Osim toga, redatelj je spornog “Dubrovačkog sutona” i dizajner interijera “Žabice”, omiljenog kafića saborskih zastupnika.

On je rođen na današnji dan 1933. godine u Zagrebu.

Ovaj talentirani Hrvat poznatiji pod nadimnkom Seneka, a iza sebe ima četiri braka, dva s poznatim ženama, Verom Čičin-Šain i Mani Gotovac.

“Moj odnos sa ženama uvijek je bio jednostavan: ja žene nisam razumio, a ni one mene. Sve te žene bile su bolje od mene i sve su se sa mnom unesrećile. No ne želim pričati o svojim bivšim ženama pojedinačno, jer to nije korektno. Nisam hostesa pa da javno pričam o svojim ljubavima. Kao što uvijek slikam jednu sliku, tako sam stalno bio u braku s jednom ženom, zapravo, sve moje žene bile su jedna žena. I svima bi bilo bolje da nisu bile sa mnom u braku. Ne možete suludo raditi u životu i živjeti sa ženom. To je nemoguće!”, izjavio je prije 12 godina za Nacional.

Seneka je međunarodni ugled stekao radom na više od 50 koprodukcija s najvećim redateljima šezdesetih i sedamdesetih godina. U inspiraciju nikada nije vjerovao, jedino što za njega vrijedi je talent, kojeg “neki imaju, a većina ga nema”.

 


Komentari