ZAVRŠENI PREGOVORI: Održan Referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji

Na današnji dan 2012. godine održao se Referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Hrvatska je pregovore završila 30. lipnja 2011. godine, nakon čega je uslijedilo potpisivanje Ugovora o pristupanju 9. prosinca 2011., te sam ulazak u članstvo Europske unije 1. srpnja 2013.

Ustav Republike Hrvatske zahtijeva da referendum mora održati na temu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Dana 23. prosinca 2011. Hrvatski sabor je potvrdio odluku o priključenju EU i utvrdio da će se referendum održati 22. siječnja 2012. Referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji je drugi u hrvatskoj povijesti, prvi je bio 1991. godine Referendum o hrvatskoj samostalnosti.

Prema službenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva na referendum je izašlo 43,51% hrvatskih birača, od čega je za ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju glasovalo 66,27% dok ih je 33,13% bilo protiv.

Kontroverze oko popisa birača

U to vrijeme je popis birača bio učestalo kritiziran kao nesređen, pa se pretpostavljalo da je stvarni postotak birača koji su se odazvali na referendum bio nešto veći.

Novi ministar uprave Arsen Bauk je tada na svojoj Facebook stranici napisao: “Usporedbom broja građana izašlih na referendum u Republici Hrvatskoj s brojem punoljetnih stanovnika prema zadnjem popisu stanovništva, na referendumu je glasalo 58% punoljetnih stanovnika Republike Hrvatske.”

No, detaljnim pregledom službenih rezultata (v. tablica dolje) proizlazi da 1.960.208 birača, koji su izašli na referendum, predstavlja ipak nešto manje od polovice svih birača, odnosno svih državljana RH koji samim time imaju i pravo glasa.

Nakon dosta kontroverzi oko popisa birača u Hrvatskoj stvar je razjašnjena. Na kraju se došlo do podatka da u RH živi otprilike 3,8 milijuna birača, dok je u dijaspori još oko 800 tisuća birača (ovi brojevi su podložni stalnoj promjeni).


Komentari