Zagrepčanin koji je zapovijedao čitavom Austro-ugarskom mornaricom

FOTO: Wikipedia

Admiral Maksimilijan Njegovan, jedini Hrvat koji je došao do najvišeg položaja u austro-ugarskoj mornarici, rođen je 31. listopada 1858. godine. Njegovan je rođen u Zagrebu, u obitelji profesionalnog vojnika, piše Povijest.hr. Završio je Pomorsku akademiju u Rijeci, i to kao jedan od najboljih u klasi. Postao je mornarički časnik. Prvi brod kojim je samostalno zapovijedao bio je torpedni brod Condor. Kasnije je preuzimao zapovjedništva na većim brodovima, a postupno je dobivao i sve viša namještenja u administraciji mornarice. Tijekom Prvog svjetskog rata konačno je postao i zapovjednikom čitave Austro-ugarske mornarice (njem. k. u. k. Kriegsmarine).

Njegovan je dobio čin velikog admirala (njem. Großadmiral), što je bio najviši mornarički čin u Austro-Ugarskoj i rijetko je dodjeljivan. U njegovo doba Austro-ugarska mornarica bila je šesta po veličini na svijetu.

Njegovanov admiralski brod bio je svojedobno moćni Tegetthoff, pripadnik klase najvećih bojnih brodova koje je Austro-Ugarska ikada sagradila. Taj brod bio je težak oko 20.000 tona i imao je velike topove od 305 milimetara. Debljina oklopa dosezala je na mjestima 28 centimetara čelika, a na brodu je bilo više od 1.000 članova posade.

Njegovan je za vrijeme Prvog svjetskog rata vodio opreznu taktiku. Smatrao je najboljim da flota bude što dulje sačuvana, predstavljajući potencijalnu prijetnju neprijatelju. Zbog toga ga je sam njemački car Wilhelm II. nagovarao da flotom napadne Veneciju, što je admiral Njegovan odbio. Stoga je smijenjen, a na njegovo je mjesto došao čuveni Miklos Horthy (admiral koji je kasnije desetljećima bio na čelu Mađarske).

Njegovan je umirovljen sa spomenutim činom velikog admirala, a potkraj života naselio se u rodnom Zagrebu. Umro je u 72. godini, a sahranjen je na zagrebačkom Mirogoju.


Komentari

loading...