Zagrebački zlatni dečko bio je zapamćen po brojnim hitovima, a ‘Ruže su crvene’ jedan je od poznatijih

Screenshot: Youtube

Ivica Šerfezi ostavio je trag u svom rodnom gradu, a danas mnogi uživaju u njegovim hitovima.

Ivica Šerfezi rođen je u Zagrebu 1. prosinca 1935. godine. ‘Stanovao sam u Filipovićevoj ulici, a nju okružuju brežuljci Zajčeve i Lašćine. Tri minute do Maksimira trkom. To je bio, a i danas tako mislim, najljepši dio Zagreba. Ljeti ribolov u Maksimirskom jezeru, kupanje, veslanje i sve igre vezane za šumu. Zimi klizanje po jezeru, sanjkanje po okolnim brežuljcima. Tu se u meni rodila ljubav prema sportu.’, rekao je 1968. godine u intervjuu za Plavi vjesnik.

Ostao je zapamćen kao hrvatski kantautor i pjevač zabavne glazbe, no također je predavao zemljopis i tjelesni odgoj. Govorio je tri svjetska jezika: engleski, njemački i ruski.

Svoj prvi veći uspjeh u svijetu glazbe je postigao uz Domenica Modugna na Maksimirskom stadionu.Njegova karijera trajala je 46 godina a obilježile su je suradnje s velikim glazbenicima te 15 zlatnih ploča.

Prijatelji su ga zvali ‘Šerfa’ a bio je uspješan tenisač i odličan igrač golfa. Volio je posjećivati nogometne utakmice te je posebno volio hokej na ledu.

60-ih godina imao je uspješnu turneju po SSSR-u, DDR-u i SAD-u te rasprodao oko 150 koncerata. Njegove pjesme ‘Suze liju plave oči’ i ‘Ruže su crvene’ ostale su i danas zapamćene kao velike uspješnice ‘zlatnog dečka’, kako su ga u to doba zvali.

Ivica Šerfezi umro je 29. svibnja 2004. godine. Samo nekoliko dana prije smrti, održao je svoj posljednji koncert u Dubrovniku, a u planu su bile ljetne turneje na Jadranu te turneje s Ljupkom Dimitrovski po njemačkim gradovima u jesen.


Komentari