Zagrebački seizmolozi prisjetili su se najjačeg potresa prije 140 godina: ‘Posljedice bijahu užasne…’

Foto: Twitter/Seizmološka služba

Snažan potres zatresao je metropolu 22. ožujka ove godine, ali to nije bio najjači potres u Zagrebu.

Taj najjači dogodio se 9.11.1880. godine i bio je magnitude 6.3 po Richteru. Poginule su tri osobe. Na taj su događaj podsjetili i seizmolozi Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Objavili su veliki tekst o tome što se tada točno dogodilo.

“Deveti studena 1880. biti će u povjesti grada Zagreba crnimi slovi upisan. U 7 sati i 35 časova zbio se užasan potres i trajao do 30 secunda, a bio mu je pravac od sjevero-zapada na jugo-istok. Kao što je danas vrieme žalostno, tako se je i nad gradom Zagrebom žalost nadvila. Sitna kiša, što s neba sipi, mislio bi da su suze; da samo nebo plače”, pisalo je 9. studenog 1880. u tadanšnjim dnevnim novinama Obzoru.

U tekstu stoji kako su posljedice potresa bile užasne.

“Posljedci ovoga potresa bijahu užasni. Iza prvoga udarca uzvitlala se cielim gradom silna prašina; dimnjaci i silno ciglovje popadaše s krovova, vatrobrani zidovi porušiše se te pokriše ulice ruševinom”, stajalo je u izvještaju tiskanom na 141 stranici.

Od ukupno 3670 objekata gotovo svi su oštećeni, a 12,6 posto zgrada je teško oštećeno. Dva dana kasnije dogodio se snažan naknadni potres koji je dodatno uznemirio građane, a u godini dana nakon glavnog potresa osjetilo se oko 200 naknadnih potresa.


Komentari