(VIDEO) Svjetski dan učitelja uz pjesmu zagrebačkih mališana: ‘Rođendan je mog odrastanja’

FOTO: ewa.org

Hvala vam od srca na svemu što radite jer da nije bilo vas i vaše potpore, danas ne bi bilo ni nas na određenim poslovima.

Slavni Leonardo Da Vinci je rekao: ”Žalostan je takav učenik koji ne nadmaši svoga učitelja”. I doista, sretno i ispunjeno se osjećate tek onda kada učenik postaje učitelj. Ponekad je to teško, no naravno, sve ovisi o sposobnostima učitelja.

Svake godine 5. listopada obilježava se Svjetski dan učitelja. Na taj se dan posebno iskazuje cjenjenost rada učitelja i nastavnika koji je prepoznat kao veoma važna stavka za razvoj društva te da se kao takav i cijeni.

Dan učitelja je proglasio UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Cilj ovoga dana jest mobilizirati podršku za nastavnike, a sve kako bi se  i dalje osiguralo da će učitelji i ispunjavati potrebe budućih generacija. Osim što moraju educirati generaciju za generacijom na učiteljima je i odgovornost podizanja obrazovanja na razinu društvene važnosti. Nadalje potrebno je i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

Iako se svakodnevno cijeni njihov rad, baš na današnji datum ističe se važnost rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini. Važnost te profesije posebno se naglašava, kao i samog obrazovanja.

Učitelji svakodnevno obrađuju teme komunikacije, potreba, različitosti, kreativnosti, kriznih situacija, sukoba i to kada nakon teorijskih razmatranja daju vježbe koje se mogu provoditi s učenicima, učiteljima, roditeljima ili u raznim kombinacijama.

Valja svakako spomenu i učitelje za osobe s posebnim potrebama. Oni pak imaju dvostruku ulogu u nastavnom procesu: kao ulogu obrazovatelja, koja obuhvaća poučavanje učenika pri stjecanju temeljnih znanja, vještina i razvijanja vlastitih načina učenja i osobnog sustava mišljenja te ulogu odgajatelja, koja obuhvaća poučavanje učenika za usvajanje određenih vrijednosti, stavova i navika.

Hvala vam od srca na svemu što radite jer da nije bilo vas i vaše potpore, danas ne bi bilo ni nas na određenim poslovima.

Najbolji učitelji ujedno su i najzahtjevniji učitelji: oni od učenika zahtijevaju razmišljanje.” (W. Glasser)

Plesni zbor Zagrepčanke i dečki svim je učiteljima posvetio predivnu pjesmu:

Peti listopada, nek’ se zna,
Rođendan je SVIH UČITELJA.
Peti listopada, nek’ se zna,
Rođendan je mog odrastanja.
Hej, hej, daj mi ruku, učiteljice!
Hej, hej, novom vodi, prijateljice!
Hej, hej, učitelju, širi vrata svijeta,
Hej, hej, neka ljubav cijelim svijetom šeta!
Znanje je imanje,
A učiti druge
Božje poslanje.

Pjesma: Dan učitelja
Stihovi: Slavko Olujic
Glazba: Lana Marinović


Komentari