(VIDEO) Prošle su 53 godine otkad je Zagreb pogodila katastrofalna poplava

FOTO: Wikipedia

Najveća prirodna katastrofa koja je do sada pogodila Zagreb

Prije 53 godine u noći s 25. na 26. listopada 1964. popucao je nasip i rijeka Sava je poplavila Zagreb.

Posljedice poplave bile su katastrofalne, nabujala Sava poplavila je trećinu Zagreba, voda je prekrila više od šest tisuća hektara užeg gradskog područja na kojemu je živjelo 180 tisuća ljudi.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Poplava je odnijela 17 ljudskih života, 40.000 ljudi ostalo je bez krova nad glavom, potpuno je uništeno je 10.000 stanova, 3297 gospodarskih zgrada, 61 trafostanica, oštećeno je 120 poduzeća, dva kilometra autoceste, izgubljeno je 65% građevinskog materijala iz skladišta, a štete su nanesene i nizu drugih materijalnih i kulturnih dobara, priopćeno je iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.[/box]

Nakon te poplave počelo se razmišljati o gradnji nasipa koji nas i danas štite od nemilosrdne rijeke. Hrabri Zagrepčani su nabrzinu podizali nasipe, a pomoć je stizala iz svih krajeva svijeta.

Tada se Sava izlila iz korita i poplavila Trešnjevku, Trnje, Peščenicu i Novi Zagreb. Najviši vodostaj bio je zabilježen 26. listopada u osam sati kada je Sava narasla na 514 centimetara.


Komentari