(VIDEO) DAN KADA JE HRVATSKA ZAPLAKALA: Na današnji dan preminuo je legendarni dinamovac

Prošlo je već šest dugih godina otkako je 33-godišnji hrvatski vratar Ivan Turina iznenada preminuo. Prerano preminuli Turina za sobom je ostavio suprugu i troje male djece, kao i vojsku obožavatelja od Švedske, gdje je uživao status prvog vratara AIK-a, sve do Zagreba, gdje ima status ikone Dinama.

Ivan Turina rođen je u Zagrebu 3. listopada 1980. godine, a kao 18-godišnjak je potpisao prvi ugovor s Dinamom 1998. godine. Bio je četvrti vratar Dinama iza Ladića, Butine i Vasilja. Tek je 2003. godine upisao svoj prvi nastup za prvu momčad, dok je dio karijere proveo na posudbama u Sesvetama, Kamen Ingradu i Osijeku.

U sezoni 2003./2004. Turina je konačno došao na red, branio je u 22 utakmice i debitirao u Kupu UEFA. U idućoj sezoni opet se preselio na klupu i upisao tek 12 nastupa, a godinu nakon toga branio je u kvalifikacijama za Ligu prvaka protiv Arseala i Auxerrea. Nakon što je par puta podbacio u važnim trenucima, zamijenio ga je njemački veteran Georg Koch, a Turina je obavio transfer u grčki Xanthi. Iduće sezone otišao je u Poljsku, a onda se nakratko vratio u Dinamo, da bi 2010. godine otišao u svoj posljednji klub, AIK iz Stockholma. Igrao je i za reprezentaciju, za sve mlađe selekcije, a jednom je nastupio i za A momčad, kada je zamijenio Didulicu na Carlsberg kupu.

Konačno se skrasio u Švedskoj i postao prvi vratar AIK-a i miljenik navijača, a ondje je planirao i završiti karijeru. Nešto prije smrti, Ivan je potpisao novi ugovor s AIK-om, no taj se ugovor nikada neće privesti kraju. Ivan je na današnji dan prije točno šest godina preminuo u snu od zatajenja srca.

Na ispraćaj mu je stigla cijela momčad Dinama, Lokomotive i AIK-a, kao i brojni nogometni dužnosnici, obitelj i prijatelji. U njegovu čast Dinamo i AIK odigrali su prijateljsku utakmicu 13. svibnja 2013. u Stockholmu – Šveđani su mu priredili i spektakularan oproštaj na tribinama i terenu, a prizore s te utakmice pamtimo i danas.



Komentari