TRAGIČNA SUDBINA JELENE ZRINSKE: Znate li kako je skončala kći Petra Zrinskog?

Jelenin drugi suprug Imre Thököly digao je ustanak protiv Habsburgovaca zbog čega je ona završila u zarobljeništvu u Beču.

Dana 18. veljače 1703. godine umrla je grofica Jelena Zrinska, kći hrvatskog bana Petra Zrinskog, osobito poznatog po sudjelovanju u Zrinsko-frankopanskoj uroti. Majka Jelene Zrinske bila je Katarina Frankopan, polusestra Frana Krste Frankopana, koji je također poznat po spomenutoj uroti.

Jelena Zrinska rođena je kao grofica 1643. godine u Ozlju, gdje su Zrinski posjedovali dvorac.

Zanimljivo je da se Jelena Zrinska udala čak dva puta na vrlo visokoj razini. Naime, prvi suprug bio joj je Franjo I. Rákóczi, izabrani vladar Erdelja (Transilvanije) i jedan od najbogatijih ljudi u čitavom Hrvatsko-Ugarskom Kraljevstvu. S njime je imala sina Franju II. Rákóczija, koji je kasnije postao osobito poznat po vođenju borbe za osamostaljenje Ugarske od Habsburgovaca.

Budući da joj je prvi suprug umro nakon samo deset godina braka, Jelena se oko šest godina kasnije ponovno udala, i to za Imru Thökölyja, koji je također bio vladar Erdelja, a u jednom trenutku čak i vladar cijelog sjevernog dijela Ugarskog Kraljevstva.

Više pročitajte na povijest.hr


Komentari