SVJETSKI CIJENJEN KIPAR: Hrvat čiji se spomenici nalaze u New Yorku, Ženevi i Adis Abebi

Foto: Povijest.hr

Jedan od najznačajnijih hrvatskih kipara 20. stoljeća Antun Augustinčić rodio se 4. svibnja 1900. godine u zagorskom mjestu Klanjec. Kao mladić studij slikarstva je započeo kod Frangeša Mihanovića, a diplomirao je kod slavnog Ivana Meštrovića.

Nakon studija odlazi na usavršavanje u Pariz koji odlučujuće utječe na njegovo umjetničko oblikovanje i gdje ima prve izložbe. Godina 1928. smatra se ključnom za njegov daljni rad kada dobiva narudžbe za izradu spomenika diljem svijeta kojima postaje slavan.

Njegov spomenik Mir (Jahačica) nalazi se ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku, Rudar u ŽeneviSpomenik žrtava fašizma u Adis Abebi. U Hrvatskoj najpoznatija djela su mu Spomenik seljačkoj buni u Stubici, Josip Broz Tito u Kumrovcu, Tuga i Mojsije na zagrebačkom groblju Mirogoj te mnoga druga.

U Kraljevini Jugoslaviji dobiva status državnog kipara i počinje voditi Majstorsku radionicu za kiparstvo što mu donosi materijalnu dobit, ali i zavist mnogih kolega. Za vrijeme Drugog svjetskog rata zajedno sa ostalim hrvatskim umjetnicima izlaže na Vencijanskom bijelanu (1942.). Od kraja 1950-ih sve do svoje smrti stvara u osami svoga zagrebačkog ateljea gdje nastaju njegova mnogobrojna djela koja će obilježiti hrvatsku umjetnost u drugoj polovici prošloga stoljeća.

Augustinčić je dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih priznanja, a veći dio svojih djela darovao je rodnom Klanjcu, u kojem je 1976. godine otvorena Galerija Antuna Augustinčića.

Antun Augustinčić umro je 1976. godine u Zagrebu.


Komentari