SVEČANA SJEDNICA SENATA: Dan Sveučilišta u Zagrebu

hr.wikipedia.org

Nakon što sveučilišna delegacija u 9.15 sati na groblju Mirogoj položi vijence i oda počast preminulim profesorima i studentima, u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu u 11 sati održat će se svečana sjednica Senata.

Program svečane sjednice započet će pozdravnim govorima visokih uzvanika, nakon čega će se prisutnima obratiti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras izlaganjem na temu Sveučilište u Zagrebu na početku 348. akademske godine.

Na svečanoj sjednici 12 profesora Sveučilišta u Zagrebu primit će počasno zvanje i titulu professor emeritus te će biti dodijeljene nagrade Fran Bošnjaković i Andrija Mohorovičić za 2016. godinu. Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras na svečanoj će sjednici dodijeliti i posebna priznanja studentima i profesorima Sveučilišta.

Program obilježavanja Dana Sveučilišta nastavit će se u 17 sati, kada će se na svečanosti u auli Rektorata dodijeliti spomen medalje profesorima Sveučilišta u Zagrebu umirovljenima u akademskoj godini 2015./2016.

Diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. dana 23. rujna 1669. priznati su status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji (Academia Zagrabiensis) u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu, što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva dana 3. studenoga 1671. Stoga Sveučilište u Zagrebu godinu 1669. prihvaća kao godinu svoga utemeljenja, a 3. studenoga obilježava svoj Dan Sveučilišta (Dies academicus).


Komentari