Stojedinica – radio zbog kojeg je 120.000 Zagrepčana izašlo na ulice

Od samih početka Stojedinica je poznata po kontroverznim temama zbog kojih je više puta bila na udaru vlasti, piše Povijest.hr

Legendarna zagrebačka radijska postaja – Radio 101, popularno zvana Stojedinica, prvo emitiranje imala je osmog svibnja 1984. godine. Prvotno ime postaje bilo je Omladinski radio, a djelovao je u sklopu Saveza socijalističke omladine Trešnjevke.

Prvi studio bio je u Studentskom domu Stjepan Radić, odakle je emitirano do svibnja 1987. godine, kada se seli u novi studio u Gajevoj ulici broj 10, u samom centru grada. U vrijeme demokratskih promjena ime Omladinski radio postaje nepoćudno, pa se mijenja u Radio 101 što je i frekvencija na kojoj se emitira program.

Od samih početka Stojedinica je poznata po kontroverznim temama zbog kojih je više puta bila na udaru vlasti, prvo komunističkih, a onda i HDZ-ovih. Iako se godinama kasnije obračunavao s Radijom 101 budući hrvatski predsjednik Franjo Tuđman upravo je na njemu gostovao krajem 1980-ih što je bio njegov prvi javni nastup još od 1972. godine (komunistička vlast mu je zabranila pojavljivanje u medijima).

Nakon uspostave samostalne Hrvatske Stojedinica dolazi u financijske teškoće te nekoliko puta mijenja vlasničku strukturu, ali i dalje ostaje omiljeni zagrebački radio s prepoznatljivim temama. Koliko Zagrepčani vole Radio 101 pokazali su u studenom 1996. godine. Naime, zakulisnim političkim igrama, odlukom Vijeća za elektronske medije, radio je trebao izgubiti koncesiju i prestati s emitiranjem. Tada je došlo do građanskog bunta te je oko 120.000 Zagrepčana 21. studenog s upaljenim svijećama došlo na Trg bana Jelačića prosvjedujući protiv te odluke, iako MUP nije odobrio skup. Pritiskom Europske komisije i prijetnjom sankcijama, ali i strahom od vala građanskog neposluha koji je tih dana zahvatio gotovo cijeli glavni grad, koncesija je vraćena i Stojedinica je nastavila s emitiranjem.

Na radost svojih mnogobrojnih slušatelja Radio 101 i dalje je u eteru, a trenutačno je u vlasništvu Nijemca Thomasa Thimmea.

Tijekom godina emitiranja na radiju su se etablirala mnoga danas poznata novinarska imena: Željko Matić, Nenad Pavlica, Siniša Švec, Sivestar Vrbanac, Zinka Bardić, Vino Grubišić, Davor Ivanković, Željka Ogresta, Željko Pervan, Hloverka Novak-Srzić i mnogi drugi. Spomenut ćemo i neke emisije koje su ušle u legendu: Frigidna utičnica,Zločesta djecaGosti i onaGradonačelnik plešeAntena, Jutro na 101


Komentari