SJEĆANJE NA VRHUNSKU GLUMICU: Prije točno 6 godina preminula Mia Oremović

Dalje.com/Screenshot

Na današnji dan preminula je hrvatska glumica Mia Oremović koja je najveću slavu stekla glumeći u filmu ‘Tko pjeva zlo ne misli’.

Prošlo je već 6 godina otkad nas je napustila jedna od najboljih hrvatskih glumica svih vremena Mia Oremović. Legendarna glumica preminula je 24. srpnja 2010. u 92. godini.

Mia Oremović bila je stalna članica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a kasnije i Dramskog kazališta (današnja Gavella). Kao vrhunska glumica ostvarila je puno zapaženih uloga širokog raspona. Na malim ekranima pojavila se u ulozi udovice u filmu H-8 iz 1958. godine redatelja Nikole Tanhofera. Za tu ulogu nagrađena je glavnom glumačkom nagradom na festivalu u Puli.

Uz mnoge uspješne uloge, njena najpoznatija bila je u starom hrvatskom klasiku, a ujedno i najgledanijem hrvatskom filmu, iz 1970. godine. U filmu je utjelovila ulogu tete Mine (sestre Ane Šafranek) i odmah osvojila široku publiku.

Youtube/Screenshot
Youtube/Screenshot

Za svoj rad primila primila više značajnih priznanja i nagrada, između kojih je i nagrada Vladimir Nazor za životno djelo.


Komentari