ROĐEN JANKO HOLJAC: Arhitekt i kultni zagrebački gradonačelnik

ŽUPA PRESVETOG SRCA ISUSOVA

Janko Holjac, hrvatski arhitekt, rođen u Zagrebu 17. prosinca 1865.

Kao član HAZU od 1935., i gradonačelnik grada Zagreba (1910.-1917.) u Zagrebu je izgradio i restaurirao isusovačku crkvu i samostan u Palmotićevoj ulici (1901.–1913.), stambeno-poslovnu zgradu u Jurišićevoj ul. 3 (1908.), banku u Jurišićevoj ul. 22 (1921.–1923.) te brojne stambene i javne građevine. Od 1914-1918. bio je saborski zastupnik.
Holjac je poznat po svojim portretima koji su ovjekovječili njegove profesionalne i društve dosege.

Janko Holjac (Zagreb, 1865. – Zagreb, 1939.) važna je ličnost u životu Zagreba na polju arhitekture i politike. Akademski obrazovan po europskim mjerilima kao arhitekt, projektirao je i gradio značajne zgrade u stilu visokog historizma. Holjac je očito želio da se na portretu ovjekovječe objedinjene dvije strane njegovih profesionalnih i društvenih dosega. Ulogu gradonačelnika bezrezervno simbolizira počasni lanac, a u pozadini se pojavljuje kompleks bazilike Srca Isusova sa samostanom u Palmotićevoj ulici. Ovaj veliki suvremeni isusovački kompleks građen je prema Holjevčevu projektu od 1901. do 1913. god., te ga je, sudeći prema slici, želio istaknuti kao autorsko remek-djelo.

Drugi važan razlog koji ističemo jest to da je portret slikara Maksimilijana Vanke (Zagreb, 1889. – Mexico, 1963.), nastao 1916. godine, slika autora koja je sada prvi put registrirana u njegovu opusu te prva izvedena u velikom formatu u kojem će počam od 1924 / 25. god. stvoriti niz slika karakterističnih za njegovo slikarstvo. stoji na stranicama mgz.hr.

U povijesni prikaz ove slike uključena je i interpretacija “rupe”, tj. oštećenja na platnu na mjestu desnog koljena. Naime, oštećenje je prouzročio sam Holjac “ranivši samoga sebe”, kada je nepažljivo rukovao malim topom koji je nabavio za zastrašivanje provalnika. Druga anegdota u vezi s gradonačelnikom Holjcem mogla je imati neusporedivo teže posljedice. Naime, na službenom putu u Krakow 1910. god. nestao je gradonačelnikov lanac. Ali se na svu sreću lanac bio samo zagubio te je ipak bio pronađen.

Moglo se dogoditi da jedini zagrebački gradonačelnik koji ima portret s počasnim lancem ujedno bude i jedini koji ga je izgubio!

Komentari

loading...