Prvo samoposluživanje u Hrvatskoj otvoreno je na današnji dan u zagorskom Ivancu

Prvo samoposluživanje u povijesti Hrvatske otvoreno je u zagorskom Ivancu 17. prosinca 1956. godine. Postoje i navodi da se radilo o prvom samoposluživanju na prostoru cijele Jugoistočne Europe, piše Povijest.hr.

Na ideju da se otvori prodavaonica u kojoj će potrošači sami birati robu došao je Andrija Sever – tadašnji direktor poduzeća Ivanečki magazin (IMA). Narodni odbor općine Ivanec dao je za provedbu tog projekta novčana sredstva u iznosu 580.000 tadašnjih dinara. Spomenuti je direktor Andrija Sever sa Stjepanom Putarekom napravio nacrte i dao funkcionalna i tehnološka rješenja za opremu samoposluživanja, budući da takvih rješenja i iskustava dotad nije bilo u praksi.

Već izdaleka se nad dovršenom trgovinom vidio natpis: Samoposluživanje. Na jednim vratima pisalo je ulaz, a na drugima izlaz, što pokazuje da je već tada postavljen standard koji se primjenjuje i do danas.Površina trgovine bila je svega 70 metara kvadratnih, a na policama su bili izloženi isključivo domaći proizvodi te je kraj svakog bila istaknuta cijena. Samoposluživanje je u početku radilo dvokratno, asredinom 1957. počelo se raditi tijekom cijelog dana. Tada je nabavljena i prva registar-kasa.

Ivanečki magazin je 10. veljače 1963. drugi put osvojio državni primat u trgovanju. Toga je dana, naime, prvi put u povijesti trgovine bivše države, u obilazak potrošača krenula pokretna prodavaonica na principu posluživanja, među stanovništvom kasnije kratko nazvana Putujuća. Obilazila je sela Bedenec Gornji, Bedenec Donji, Lančić, Punikve, Ivanečki Vrhovec, Ivanec Gornji, Salinovec, Kaniža, Voća, Belšćak, Višnjicu i Voću Rijeku.


Komentari