Prvi vozač koji je pritvoren zbog brzine: Pogledate kojom ‘vratolomnom brzninom’ je jurio

Foto: Autoportal

Prije točno 120 godina policajac Schuessler uočio je kako električni taksi juri newyorškoj avenijom Lexington ‘sumanutom brzinom’ od 12 mph (19 km/h) te je biciklom pošao za njim…

Sustigavši ga i zaustavivši utvrdio je kako je vozilom upravljao taksist Jacob German, djelatnik Electric Vehicle Company, koji je zbog tog nedjela priveden u policijsku stanicu u newyorškoj Istočnoj 22. aveniji te zatvoren.

“Kompanija je obaviještena i njeni djelatnici su šokirani”, pisalo je sutradan u Timesu. No, tvrtka Electric Vehicle Company ubrzo je upala u puno veće probleme.

Nekontrolirano se počela širiti, ulažući isključivo u električne automobile, u trenutku kad je ‘naftni lobi’ omogućio neslućenu ekspanziju automobila s benzinskim pogonom (suprotan trend od današnjeg). Zbog toga je tvrtka uskoro upala u financijske probleme i 1907. bankrotirala, kad su električni automobili počeli nestajati s američkih cesta.

Prva na mjestu ispisana kazna došla je pet godina kasnije – 1904 u Daytonu (Ohio). Zaradio ju je Harry Myers, koji je jurio navlas istom ‘vratolomnom brzinom’ kao i German, piše Autoportal.

Komentari