PRVI HRVATSKI OSKAROVAC: Briljantni redatelj, animator i karikaturist

Photo: Tomislav Miletic/24sata

7. veljače 1927. rođen je Dušan Vukotić, hrvatski filmski redatelj, animator, crtač i karikaturist te prvi hrvatski oskarovac.

Zagrebačkom majstoru Dušanu Vukotiću dodijeljena je nagrada Oscar 1962. godine (Santa Monica) za crtani film Surogat. Bio je to prvi Oscar za crtani film dodijeljen autoru izvan Amerike. Po nacionalnosti je bio Crnogorac, a umro je 1998. u Zagrebu.

Kao svjetskog majstora potvrđuju ga dometi čija vanjska virtuoznost i atraktivnost prenose gledalištu autorova razmišljanja o suštinskim konfliktima suvremenog svijeta i čovjekova opstanka: Piccolo (1959., nagrađen u Londonu, Beogradu, Oberhausenu (za ovaj festival Vukotić 1964. stvara špicu), Corku, Karlovym Varyma, Ciudad de Méxicu itd.), Surogat (1961., Oscar za najbolji animirani film – prvi put dodijeljen filmu izvan SAD, nagrade u Beogradu, Bergamou, Corku, San Franciscou, Oberhausenu itd.) i Igra (1962., nagrađen u Beogradu, Annecyju, Londonu, Oberhausenu, Mannheimu, Corku, Cannesu, Melbourneu, Pragu, Milanu, San Franciscu itd.).

Nastavljajući eksperimentalno prepletanje animiranih i igranofilmskih elemenata, realizira filmove Mrlja na savjesti (1968., nagrađen u Corku), Opera Cordis (1968., nagrađen u Beogradu, Atlanti, Mamaji itd.), Ars gratia artis (1970., nagrađen u Beogradu, Atlanti, Londonu itd.), Gubecziana (1974., nagrađen u Beogradu), Skakavac (1975.) i dr. Zanimljive rezultate ostvaruje i cjelovečernjim igranim filmovima u rasponu od bajkovite metafore (Sedmi kontinent, 1966.), preko aktualizacije ratne prošlosti (Akcija Stadion, 1977.), do znanstvene fantastike (Gosti iz galaksije, 1981.), za koje je nagrađivan na festivalima u Puli, Trstu, Teheranu i dr. Predavao je filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a bavio se i teorijom animacije. Nagradu za životno djelo dobio je na Svjetskom festivalu animiranog filma – Animafest Zagreb 1994.

O Surogatu

Bio je to prvi animirani film izvan SAD-a koji je dobio nagradu Oscar, a doživio je svjetsku slavu i nagrade diljem svijeta. Po tom kriteriju Surogat do današnjeg dana ostaje najnagrađivaniji film koji je napravljen u Hrvatskoj.

Surogat je 10 minutni crtani film za odrasle, redatelja i glavnog animatora Dušana Vukotića i scenariste Rudolfa Sremca iz 1961. Film je nastao u sada već slavnim skromnim prostorijama Studija za crtani film Zagreb filma u zagrebačkoj Vlaškoj ulici.

https://www.youtube.com/watch?v=plE3fUvqJTM
U biti, to je vrlo jednostavna priča o čudnom trokutastom debeljku koji dođe na plažu, i sve što mu treba jednostavno napuše. Tako napuše i vlastitu partnericu, ali na kraju jednako tako kako je lako došao do svega – to i nestane, on sam sebe ispuše. Surogat ili (Ersatz) je nastao u vremenu (1960-ih) kad su se tek rudimentarno počeli pojavljivati surogati ili nadomjesci za prave željene stvari, film kao da je predvidio današnjicu u kojoj se polako gubi granica između stvarnosti i virtualnog surogata za stvarnost.
Film je bio moderno animiran, s manjim brojem sličica u sekundi, – a likovi su bili geometrijski, svedeni na još reduciraniju sezanovsku formulu gledanja svijeta oko sebe. On je rekao: sve oko mene su kugle, valjci i stošci, – kod Vukotića je to bio dvodimenzionalan svijet: kružnicā, trokutā i kvadratā. Animacija Surogata, bila je dakle vrlo daleko od do tada suvereno vladajuće Disneyeve, zaista nešto potpuno novo.
Glazba za film, bila je također vrlo suvremena, jedan nervozni jazz, zagrebačkog skladatelja i dirigenta Tomislava Simovića. Surogat je po mnogočemu bio znamenit Zagrebačke škole crtanog filma, izvršio je veliki utjecaj na druge autore i studije crtanog filma, svojom animacijom i ironičnim pogledom na svijet.


Komentari