PRVI DAN DOŠAŠĆA: Jutros smo zapalili svijećicu na adventskom vijencu

wiki

Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Ujedno je početak crkvene godine.

U zapadnom kršćanstvu, došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U Rimokatoličkoj Crkvi, u došašću, prevladava ljubičasta boja u liturgiji. Čitaju se prikladni tekstovi iz Biblije.

U došašću se izrađuje i stavlja na stol adventski vijenac s četiri svijeće koje simboliziraju četiri nedjelje u došaću. Svakog tjedna pali se jedna svijeća.

FOTO: Zagreb.info
FOTO: Zagreb.info

U ovom vremenu prevladavaju iščekivanje, nada, budnost i čežnja. Budnost je otvorenost očiju i srca, duboka svjesnost i nutarnje sabranje. Kršćani u došašću bdiju, da prepoznaju Boga, koji dolazi.

U prvome dijelu došašća, do 16. prosinca, vjernici se pripravljaju za slavni Kristov dolazak, dok se u drugom dijelu od 17. do 24. prosinca pobliže pripremaju za Kristov rođendan, za dan kada je Sin Božji postao čovjekom.

FOTO: Zagreb.info
FOTO: Zagreb.info

U došašću su svakog jutra zornice, puku omiljene rane mise, koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna. Svoj početak imaju još u srednjem vijeku.

Komentari