Prošlo je točno 29 godina od dana kada su Srbi raketirali Banske dvore, tadašnju rezidenciju dr. Franje Tuđmana

Photo: YouTube screenshot

Na današnji dan, 7. listopada 1991. godine, zrakoplovi zločinačke Jugoslavenske narodne armije (JNA) raketirali su i teško oštetili Banske dvore, zgradu u kojoj je tada bila i rezidencija prvoga hrvatskog predsjednika, Dr. Franje Tuđmana i u kojoj se nalazio u trenutku napada.

Jedna je osoba u napadu poginula, četiri su ozlijeđene, srušen je dio krova Banskih dvora, oštećeno pročelje i gotovo sve prostorije, prenosi Otvoreno.

Dva zrakoplova JNA raketirala su Dvore malo poslije 15 sati, u vrijeme kad je predsjednik Tuđman razgovarao sa Stipom Mesićem i Antom Markovićem, predsjednicima jugoslavenskog Predsjedništva i vlade. Puka sreća spasila je sugovornike od pogibije.

Tada je ocijenjeno kako se radilo o pokušaju atentata na hrvatskog predsjednika Dr. Franju Tuđmana, s obzirom da je napad vođenim raketama bio usmjeren na njegove radne prostorije.

Od šest ispaljenih raketa, dvije su pogodile Banske dvore, ostale su pogodile zgrade u susjedstvu.

JNA je napala Banske dvore u trenutku kad se njezina i agresija pobunjenih lokalnih Srba proširila na gotovo cijelu Hrvatsku i kad je istekao tromjesečni moratorij Europske zajednice na lipanjsku odluku Hrvatskog sabora o samostalnosti i suverenosti. Zajednica je, naime, vjerovala da se jugoslavenska kriza i srpska agresija mogu riješiti mirnim putem.

No, do tog 7. listopada srpsku su agresiju dnevno trpjeli Vukovar, Osijek, Sisak, Karlovac, Gospić, Zadar, Šibenik, Dubrovnik te brojna druga manja mjesta.

Dan kasnije, 8. listopada, prvi saziv Hrvatskog sabora donio je povijesnu odluku o neovisnosti, odnosno o razdruživanju Hrvatske od ostalih republika bivše države, SFRJ.

Zbog sigurnosnih razloga, Sabor je, umjesto u svom povijesnom zdanju na Markovu trgu, tu odluku donio na sjednici u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Poznat pilot koji je raketirao Banske dvore

Davor Lukić, hrvatski državljanin, glavni je osumnjičeni za raketiranje Banskih dvora 1991. godine i pokušaj likvidacije prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Prema pisanju Jutarnjeg, Lukić je u Južnoafričkoj Republici završio nakon što je krajem 1991. ili početkom 1992. godine, pobjegao iz JNA.

Nekako se domogao Italije, te potom zajedno sa suprugom i malom kćerkom otišao na afrički kontinent.

Mještani Požege koji ponešto znaju o ovom čovjeku kojemu je praktično nemoguće naći fotografiju, potvrđuju da njega nije bilo u tome gradu od 1991.

“Na njega su ljudi već i zaboravili, a mislim da od 1991. godine nikada nije ni bio u Požegi. Tu su mu ostali roditelji. Pokojni otac radio je u bivšem gradskom Vodovodu, a majka je bila zaposlena u Šumariji. Znam da je bio pilot, ali ova informacija i mene je iznenadila.”

No još je zanimljivija izjava jednog Lukićevog, navodno, dobrog poznanika.

“Osobno ne vjerujem da je on taj, čak mi se ta priča čini pomalo nebuloznom, a zanimljiv mi je i tajming otkrivanja, baš nedugo nakon samoubojstva Slobodana Praljka. Sad su nakon 26 godina otkrili tko je raketirao Banske dvore! Da se razumijemo, može biti svašta, ali meni to jako smrdi i ne vjerujem da je on pilotirao. Čovjek ne može biti potpuno siguran, jer je on bio vojnik, ali koliko ga ja znam, ne vjerujem da je on taj.”

 


Komentari