Prije točno 105 godina Hrvatska je dobila prvu vozačicu: Ova dama prva je položila vozački ispit unatoč kontroverzama

Foto: Autoportal

Nakon što je kotarski inženjer Vladimir pl. Balley nabavio automobil njegova žena bila je toliko oduševljena da je odlučila i sama položiti vozački ispit i upravljati njime. Tako je Zagrepčanka Alma pl. Balley postala prva vozačica u našim krajevima, piše Autoportal.

Iako je to izazvalo velike kontroverze i pobune dijela članova Prvog hrvatskog automobilnog kluba jer su smatrali kako vožnja automobila nije primjerena aktivnost za ženu, Alma je bila ustrajna i na današnji dan 1914. godine prvi put upravljala je Opelom 8/14 koji ju je osvojio na prvi pogled.

Nije naučila samo voziti

Instrukcije joj je davao pionir našeg automobilizma Ferdinand Budicki, a nakon polaganja Alma pl. Balley nastavila je redovno voziti, izučivši se i u tada još vrlo fizički zahtjevnim dijelovima iskustva vožnje, kao što su ručno pokretanje motora opasnom ‘kurblom’, zamjena puknutih guma, pa i otklanjanje sitnijih kvarova.

Nije bilo neobično da su seljaci i drugi sudionici u prometu neprijateljski nastrojeni prema vozačima, a kada bi vidjeli ‘babu za volanom’, to je samo pogoršavalo stvari.

Nažalost, gđu. Balley je život odveo u London, gdje je i umrla u dubokoj starosti, tako da kasnije više nije sudjelovala u razvoju našeg automobilizma, obilježenog mnogim sjajnim vozačicama.


Komentari