Prije 102 godine Zagrepčani su gledali prvi hrvatski igrani film

Na današnji dan, 28. kolovoza davne 1917. godine zagrepčani su mogli svjedočiti uistinu revolucionarnom događaju. Tog dana u tadašnjem kinu Metropol odvila se premijera prvog hrvatskog igranog filma, Brcko u Zagrebu.

Kino Metropol, kasnije poznato kao Capitol, a zatim kao Kino Zagreb, nalazilo se na Cvjetnom trgu, samo nekoliko desetaka metara od današnjeg Kina Europa.

Projekcija filma bila je popraćena bečkim salonskim orkestrom.

Film ‘Brcko u Zagrebu’ bio je prvi hrvatski igrani film snimljen 1917. godine koji je danas nažalost izgubljen jer nije sačuvana nijedna kopija filma.

Radi se o kratkometražnoj komediji, trajanja oko 30 minuta, o provincijalcu Brcku koji dolazi u grad Zagreb da bi se zabavio. Film je snimljen u produkciji prvog hrvatskog filmskog poduzeća Croatia filma. Vlasnici poduzeća bili su Hamilkar Bošković i Julio Bergmann. Redatelj filma bio je Sinjanin Ante Masovčić, a u filmu su glumili: Irma Polak, Tonka Savić, Stjepan Bojničić i Arnošt Grund.

Prema ovom filmu se zove nagrada hrvatskog festivala posvećenog izgubljenim hrvatskim nijemim filmovima, festivalu Psst!


Komentari