PO NJEMU JE IME DOBIO POPULARNI ‘LANGIĆ’: Omiljeni zagrebački biskup i dobrotvor

Postoje priče da je jednom prilikom za vrijeme snježne vijavice u Zagrebu skinuo cipele i poklonio ih bosom siromahu.

Zagrebački biskup i dobrotvor Josip Lang rođen je 25. siječnja 1857. godine u Lepšiću, pokraj Ivanić Grada.

Otac mu se bavio mlinarskim poslom, no rano je umro. Osnovnu školu pohađao je u Jastrebarskom. Nakon školovanja za svećenika na uglednim sveučilištima u Rimu, vratio se u domovinu i dobio prva svećenička zaduženja.

Zaduživao se da bi pomogao potrebitima

Već kao kapelan u Zlataru odlikovao se brigom za vjernike po kojoj je ostao zapamćen. I među samim svećenicima Lang se isticao svojom dobrotom, pa je postao vrlo cijenjen u narodu.

Postoje priče da je jednom prilikom za vrijeme snježne vijavice u Zagrebu skinuo cipele i poklonio ih bosom siromahu. Svoju svećeničku plaću darivao je siromašnima, a čak se i zaduživao da bi financijski pomogao onima kojima je pomoć bila potrebna.

Lang je često posjećivao bolesnike i siromašne i pomagao im. Nije zazirao od penjanja na tavane i silaženja u vlažne podrume da pomogne ljudima u teškoj materijalnoj situaciji.

Zaklada Biskup Josip Lang i popularni Langić

Proglašen je pomoćnim zagrebačkim biskupom, a bio je i rektor Bogoslovnog sjemeništa te župnik Župe sv. Marije na Dolcu.

Josip Lang preminuo je 1. studenog 1924. godine u Zagrebu. U spomen na njega osnovana je dobrotvorna zaklada Biskup Josip Lang za pomoć starim, bolesnim i nemoćnim osobama. Po njemu se zove i poznati trg u središtu Zagreba – popularni Langić.


Komentari