Petak 13. ne plaši Talijane, ali ekonomija je na koljenima

FOTO: Buka

Paraskevidekatriafobija je psihološki pojam koji opisuje strah od datuma, a samo u SAD-u od njega boluje oko 20 milijuna ljudi. No, ne boje se svi na svijetu istih datuma.

Dok je u Hrvatskoj i većini svijeta, petak 13. postao sinonim za 24-satno razdoblje loše sreće, u Grčkoj, ali i državama u kojima se komunicira na španjolskom jeziku, utorak 13. izaziva paniku. S druge strane, Talijane plaši petak 17., navodi independent.co.uk.

No, početak praznovjerja nejasan je, a postoji čak nekoliko mogućih scenarija koji uključuju sve, od vjere do utjecaja medija.

S druge strane, praznovjerje je svoj izvor pronašlo i u ekonomiji te se na današnji dan gleda kao na dan štetan po poslovanje.

Mnogi se poduzetnici na taj dan boje letjeti ili ugovarati važne sastanke pa se na petak 13. gube veliki novčani iznosi, a sve je to navodno povezano s jednim petkom davne 1927. godine kada je američka burza doživjela pad. Zbog bankrota su se mnogi brokeri bacali s prozora zgrade u Wall Streetu.


Bez obzira vjerujete li ili ne u lošu sreću petka 13., neki događaji uistinu su se dogodili na današnji datum.

Petak 13. tako će zauvijek ostati nesretan datum za hip-hop jer je tog dana 1996. godine od posljedica oružanog obračuna preminuo poznati reper Tupac Shakur.

U petak 13. srpnja 1951. godine, 28 ljudi je poginulo, a pola milijuna ih je raseljeno zbog kišom izazvanih poplava koje su pogodile Kansas.

Petak 13. bio je i 1970. kad je Bangladeš pogodio tropski ciklon Bhola ubivši pritom najmanje 300.000 ljudi. Smatra se da je ovo najsmrtonosniji tropski ciklon u Bengalskom zaljevu.

Nakon dugog i suhog ljeta, 13. siječnja 1939. veliki požar zahvatio je australsku pokrajinu Viktoriju. Izgorilo je 575,000 hektara zemlje i poginula je 71 osoba. Ovo je treći najsmrtonosniji događaj u povijesti Australije.

A kao da nam panike i loše sreće nije dovoljno ove godine, u studenom nas očekuje još jedan petak 13.

Komentari

loading...
-->