Pedagoginja koja se borila za ženska prava

Na Gornjem gradu u Opatičkoj ulici u blizini Kamenitih vrata nalazi se Učenički dom “Marija Jambrišak”

Na današnji dan 1936. godine rođena je Marija Jambrišak, hrvatska prosvjetiteljica, književnica, domoljub i borkinja za prava i školovanje žena. Bila je istaknuta članica Hrvatskog pedagoško-književnog zbora i istaknuta članica Udruge učiteljica.

Marija se Jambrišak sa šest godina s obitelji iz Karlovca doselila u Zagreb. Završila je dvogodišnju učiteljsku školu kod Sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga u Zagrebu 1863., a učiteljsku praksu u samostanu uršulinki 1864.-1865. u Varaždinu. Nakon položenog učiteljskog ispita 1866., u Krapini je 1867. počela raditi kao učiteljica.

Školovala se i na Bečkom pedagogiumu gdje je bila prva i jedina ženska studentica, a o njenom interesu za školovanje puno govori i činjenica da se često odricala hrane i drugih osnovnih potreba kako bi nabavila udžbenike.

Na prvoj općoj učiteljskoj skupštini 25. kolovoza 1871. u staroj kazališnoj zgradi na trgu svetog Marka u Zagrebu. Bilo je to prvi put u Hrvatskoj da je žena javno istupila tražeći izjednačavanje plaća i radnih uvjeta za učitelje i učiteljice.

Marija je Jambrešak zaslužna za izgradnju prve državne ženske škole u Austrougarskoj Monarhiji, te za brojne prosvjetiteljske poduhvate na dobrobit hrvatskog naroda.

Bila je urednica časopisa Domaće ognjište.

Na Gornjem gradu u Opatičkoj ulici u blizini Kamenitih vrata nalazi se Učenički dom “Marija Jambrišak”, a osnovan je na njezin prijedlog sredstvima prikupljenim u spomen tragično preminule Elizabete Austrijske.

Marija Jurić Zagorka u svojoj je knjizi pisala kako je njena ideja o odgoju glasila Od srca k srcu. Samo ovako može čovjek između učitelja i đaka najužu vezu, a to je temelj prave pedagogije. Smatra se jednim od najboljih hrvatskih pedagoga.


Komentari