OTVORENA BOLNICA ‘SESTRE MILOSRDNICE’: Bogata povijest od samostana do vrhunske ustanove

Foto: Wikimedia Commons

16. veljače 1846. u Zagrebu je otvorena nova bolnica koja je zamijenila dotadašnje ubožnice i postala osnova današnje bolnice “Sestre milosrdnice”.

Klinički bolnički centar “Sestre milosrdnice” tako je jedna od najstarijih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.

˝Sestre milosrdnice˝ jedna je od najstarijih i najvećih zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj s dugom i bogatom prošlosti. Svoj ugled i značaj održava već sto i šezdeset godina njegujući dobru tradiciju hrvatske medicine: stručnost u radu, znanstveno istraživanje u području medicinskih znanosti i obrazovanju studenata, mladih liječnika i drugih stručnjaka u zdravstvu.

Osnovana je 1846. godine u samostanu sestara milosrdnica Sv. Vinka a na poticaj kardinala Juraja Haulika, Bolnica se brzo razvija. Već 1895. godine za vrijeme svog posjeta Zagrebu, car Franjo Josip obilazi Bolnicu, zadivljen njenom veličinom i uređenjem. Bolnica je u to doba smještena na sadašnjoj adresi, na Vinogradskoj cesti i ima osam paviljona za bolesnike, centralno loženje i plinsku rasvjetu. Godine 1901., Bolnica kupuje rentgen aparat, prisjetimo se da je Konrad Roentgen prikazao svoje prve snimke 1896.

Bolnica i njeni liječnici u razdoblju od konca 19. stoljeća do prvog svjetskog rata često nose ovaj naziv Prvi. Tako je npr. 1904. godine NJHOV prvi pedijatar dr. Radovan Marković osnovao prvi dječji odjel u Bolnici a prva tri profesora Medicinskog fakulteta bili su liječnici ove Bolnice: dr. Theodor Wickerhauser, dr. Miroslav Čačković (prvi dekan) i dr. Dragutin Mašek (prvi prodekan).

U Bolnici djeluje sedamnaest referentnih centara Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Odlukom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u Bolnici se usavršavaju znanstveni novaci. Od 2008. godine bolnica ima petnaest znanstvenih projekata.

Bolnica “Sestre milosrdnice” ima 863 kreveta i 2478 zaposlenika. Trinaest klinika i sedam zavoda od kojih su tri klinička, ljekarna i Institut za klinička medicinska istraživanja, obavljaju zdravstvenu, nastavnu i znanstvenu djelatnost, a stručno administrativne i druge poslove obavljaju stručne službe Bolnice.

Klinička bolnica “Sestre milosrdnice” nastoji kroz svoju cjelokupnu djelatnost očuvati položaj ugledne hrvatske zdravstvene ustanove s bogatom tradicijom i razvijati se u budućnosti u ustanovu koja će brinuti o zdravlju svojih bolesnika na europskoj razini.

Nastavna je baza za Medicinski i Stomatološki fakultet te nastavna baza za Pravni, Filozofski, Prirodoslovno-matematički, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Farmaceutsko-biokemijski fakultet i Zdravstveno veleučilište.

Temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske u srpnju 2010. godine, Klinička bolnica “Sestre milosrdnice” združena je s Klinikom za traumatologiju, Klinikom za tumore i Klinikom za dječje bolesti, čime je formiran Klinički bolnički centar “Sestre milosrdnice”.

Ima status dodatne lokacije Medicinskog i Stomatološkog fakulteta u CARNet-ovoj mreži.

U svom prostoru obuhvaća i dvije srednje škole: Srednju medicinsku školu i Srednju školu za primalje.

Najstarija je klinička ustanova našeg zemljopisnog prostora i kolijevka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Danas u KBC-u djeluju:

Centar za hitni prijem
Klinika za bolesti srca i krvnih žila
Klinika za kirurgiju
Klinika za kožne i spolne bolesti
Klinika za neurokirurgiju
Klinika za neurologiju
Klinika za očne bolesti
Klinika za onkologiju i nuklearnu medicinu
Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata
Klinika za pedijatriju
Klinika za psihijatriju
Klinika za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju
Klinika za traumatologiju
Klinika za tumore
Klinika za unutarnje bolesti
Klinika za urologiju
Klinika za ženske bolesti i porodništvo


Komentari