OPSKRBILIŠTE, LJEČILIŠTE, UČILIŠTE: Dan Klinike za psihijatriju Vrapče i 137. obljetnica Bolnice

FOTO: Zagreb.hr

U povodu Dana Klinike za psihijatriju Vrapče i 137. obljetnice Bolnice, danas se održao simpozij pod nazivom Bolnica Vrapče kao učilište.

Podsjetiti na ulogu i značenje Bolnice u edukaciji svih profila kadrova koji rade i koji se susreću s osobama s duševnim smetnjama jedan je od ciljeva održavanja ovog Simpozija.

“Znanstvena povijest hrvatske psihijatrije započela je 15. studenoga 1879., kada je otvorena psihijatrijska bolnica Vrapče, najstarija i jedna od najvećih ustanova ovakvog tipa u Hrvatskoj”, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić na otvorenju Simpozija.

“U svom razvoju, osim opskrbilišta, lječilišta i učilišta, postala je i znanstvena ustanova, ali i na neki način kulturna ustanova u kojoj se njezini bolesnici likovno izražavaju, održavaju koncerte i izvode kazališne i kino predstave.”

Gradonačelnik je posebno zahvalio osoblju Bolnice Vrapče na trudu koji ulažu u destigmatizaciju duševnih bolesti jer, kako je naglasio, one mogu pogoditi svakoga od nas, ali na ljudskosti mogu izgubiti samo oni koji osuđuju tuđu patnju.

Komentari

Komentari

loading...