Obljetnica smrti slavnog izumitelja koji je patentirao prvu mehaničku olovku i izgradio prvi hrvatski zrakoplov

Bavio se i zrakoplovstvom te je posredovao u otvaranju prve zračne luke u Zagrebu.

Slavni izumitelj Eduard Slavoljub Penkala 24. siječnja 1906. godine patentirao je svoju prvu mehaničku olovku.

Penkala je rođen u gradu Liptovský Mikuláš u današnjoj Slovačkoj, od roditelja neobičnog poljsko-nizozemskog porijekla. U Zagreb se doselio tek nakon ženidbe i nastanio se na današnjoj adresi Trg kralja Tomislava 17. Nakon niza patenata počeo je s proizvodnjom svojih naprava. Godine 1911. otvorio je tvornicu u Branimirovoj ulici (današnja ruševina tvornice Nade Dimić) u suradnji s Edmundom Mosterom s kojim ima poduzeće Penkala-Moster. Tvornica u Branimirovoj zapošljavala je čak 800 radnika i između 1912. i 1926. godine bila je jedna od najvećih tvornica pisaćeg pribora u cijelom svijetu.

Penkala je imao svojedobno čak 800 zaposlenih radnika u tvornici i izvozio je u 70 zemalja svijeta, pa je njegovo poduzeće u to doba bilo jedno od najvećih proizvođača pisaćeg pribora u svijetu.

Rad na brojnim značajnim izumima

Usporedno sa širenjem tvornice Penkala nastavlja rad na izumima od kojih ćemo spomenuti: nalivpero s krutom tintom (začetak je to današnje kemijske olovke, koja se u kolokvijalnom govoru često naziva penkala po svom izumitelju), termos-boca i termofor, rotacijska četkica za pranje zubi, džepna baterijska lampa, deterdžent za pranje rublja, prislušni uređaj i mnogi drugi.

Također je usavršio gramofonsku iglu i gramofonski uređaj te je u svojoj tvornici počeo lijevati prve gramofonske ploče.

Bavio se i zrakoplovstvom, patentirao je zračni jastuk, a još 1910. izrađuje zrakoplov po svojim nacrtima, iste godine na njemu leti prvi hrvatski pilot Dragutin Novak. Ta je letjelica poletjela 1910. godine s uzletišta u Črnomercu. To uzletište u blizini Selske ceste postalo je time prvi hrvatski aerodrom. Penkala je osim toga izmislio i termofor, rotirajuću četkicu za zube, sredstvo za uništavanje insekata (Krepax), anodnu bateriju, dinamometar, manometar, obrtnu turbinu, propeler za pokretanje helikoptera, uređaj za mjerenje protoka tekućine, pečatne voskove, preparat za impregniranje željezničkih pragova i još mnoge druge izume (ukupno 80-ak).

Za vrijeme gradnje zrakoplova izgradio je hangar na vojnom vježbalištu u Črnomercu i tako otvara prvu zračnu luku u Hrvatskoj.

Slavoljub Penkala umro je prerano, u 51. godini života u Zagrebu, od upale pluća dana 5. veljače 1922. godine. Ostali su neostvareni mnogi izumi koje je još mogao osmisliti.


Komentari