O NJIMA SE RIJETKO GOVORI: Znate li kako je zapravo nastao prvi Rotary klub?

Neki od simbola rotarijanaca, te njihova hijerarhijska organizacija ljude danas mogu podsjećati na masone.

Dana 23. veljače 1905. godine nastao je svjetski poznati Rotary klub i to na neobično spontan način. Naime, tog su se dana u Chicagu sastala četvorica poslovnih poznanika, i to na poticaj jednog od njih – Paula P. Harrisa. Taj 36-godišnji čikaški odvjetnik organizirao je sastanak s namjerom da to bude prijateljsko i kolegijalno druženje. Sam naziv Rotary Club dolazio je od ideje da se rotira lokacija budućih sastanaka – svaki tjedan bi se sastajali naizmjence u uredu jednog od njih.

Međutim, ubrzo je smisao tih sastanaka nadišao početnu ideju jednostavnog prijateljskog druženja i postao nešto znatno više. Naime, počeli su organizirati humanitarne aktivnosti te su prerasli u tzv. service club. Spomenuti organizator Paul P. Harris bio je, izgleda, prilično ambiciozan u pogledu širenja i uskoro su osnovani slični klubovi u još četiri američka grada osim spomenutog Chicaga: u San Franciscu, Oaklandu, Los Angelesu i Seattleu.

Paul P. Harris bio je predsjednik čikaške podružnice, a do njegove smrti Rotary club već je imao oko 200.000 članova u 75 zemalja svijeta…

Više pročitajte na povijest.hr.


Komentari