NAPUSTIO NAS JE PRIJE TRI GODINE: Uz Malnarovu ‘Noćnu moru’ svi smo lakše zaspali (VIDEO)

wiki

Bio je svjetski putnik i domaći čovjek, pustolov i putopisac i autor dokumentaraca.

Miljenik publike, Željko Malnar napustio nas je na današnji dan prije tri godine. Najpoznatiji je bio po svom anti-showu, “Noćna mora” u kojem su mu društvo pravili najslikovitiji likovi zagrebačke svakodnevice.

Nisu oni bili ni političari ni zvijezde, već obični ljudi koje je život izmorio, al nikada nisu imali dlake na jeziku. Tu je bio Jaran, a uz njega i Ševa, Cezar i Braco, a svi su oni bili državljani Malnarove Republike Pešćenice.

Malnar je autor više od 70 dokumentarnih filmova i reportaža iz Turske, Jordana, Iraka, Irana, Afganistana, Pakistana, Indije, Šri Lanke, Maldiva, Tajlanda, Paname, Portorika, Ekvadora, Samoe, s južnoga Pacifika, Novih Hebrida (Vanuatua), Salomonovih Otoka i mnogih drugih kutaka svijeta.

Nositelj je mnogih svjetskih priznanja (Chicago filmski festival, Barcelona film festival…), a 1986. godine dobio je i ključeve grada Forth Wortha Dallas u američkoj državi Teksas od gradolnačelnika Boba Bolana kao nagradu za zbližavanje kultura i naroda.

Željko Malnar živio je i radio u Zagrebu sve do smrti, 9.srpnja 2013.godine, do kada je obnašao i dužnost predsjednika vlastite, satirične republike.

Za kraj prisjetimo se svi najboljih trenutaka Noćne more, odnosno, legendarnih dijaloga brojnih Jajana, Lakija, Ševe, Brace, Remze i ostalih…

Jedno je sigurno, duh Željka Malnara i njegove Noćne more zauvijek će živjeti među nama.


Komentari