NAJPOZNATIJI GOVOR STJEPANA RADIĆA: ‘Ne srljajte kao guske u maglu’

Za razumijevanje tog govora nužno je poznavanje konteksta u kojem je nastao.

Stjepan Radić izrekao je svoj najpoznatiji govor, zaključen rečenicom “Ne srljajte kao guske u maglu” na zasjedanju Središnjeg odbora Narodnog vijeća u Zagrebu 24. studenog 1918. godine Za razumijevanje tog govora nužno je poznavanje konteksta u kojem je nastao.

Naime, u to je vrijeme talijanska vojska nadirala u Dalmaciju, Istru, Kvarner i svakog dana zauzimala sve više hrvatskog teritorija. Hrvatska je, kao dio Austro-Ugarske Monarhije, bila netom pobijeđena u Prvom svjetskom ratu. Ujedinjavanjem s Kraljevinom Srbijom Hrvatska je imala priliku da prijeđe na stranu pobjednika i da zaustavi talijansko otimanje svog teritorija. Zbog tog su razloga mnogi političari iz Hrvatske bili u žurbi da se provede ujedinjenje. Prije svega to se odnosio na srpski dio Hrvatsko-srpske koalicije predvođene Svetozarem Pribičevićem te političara iz Dalmacije koja je najviše bila na udaru Talijana.

Stjepan Radić je također bio svjestan neizbježnosti unije sa Srbijom, no zahtijevao je da se prethodno dogovore uvjeti pod kojim će se ono obaviti. Nesrljanje u maglu, dakle, nije upozorenje da se uopće ne udružuje sa Srbima, nego da se prethodno osigura, kako ne bi došlo do srpske hegemonije u novoj državi.

Nažalost, Radić je bio nadglasan te se u ujedinjenje krenulo bez razrađenog plana. Kasnije će vrijeme pokazati da je Radić itekako bio u pravu.


Komentari