‘Nađemo se kod vure’: Na današnji dan prije 100 godina Zagreb je dobio prvi javni sat

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Od osamdesetak ura po gradu, ona najveća stoji na mjestu na koje je prvi javni sat u Zagrebu postavljen prije 100 godina.

Bio je to povijesni trenutak kad je sat 17. studenog 1920. dignut na Jelačićevu trgu, a u međuvremenu, odnosno u proteklome stoljeću, je postao sinonim za mjesto sastanka jer nema purgera koji u životu nije čuo rečenicu: “Nađemo se kod vure.”

Ideja o javnim gradskim satovima u hrvatsku je metropolu stigla iz austrijske prijestolnice – Beča, baš kao i same ure. I stupovi su za njih bili izrađeni po uzoru na one bečke. Satova je nekoć bilo uglavnom samo po Zagrebu, a danas ih ima po cijeloj Hrvatskoj – od Vukovara do Dubrovnika.

Prvi zagrebački urar koji je bio zadužen za održavanje tih satova bio je, po za sada dostupnim spoznajama, Mirko Novak. On je imao urarsku radionicu u Ilici 24, a bavio se i draguljarstvom. Od njega održavanje satova preuzeo je Mate Barač, a od njega napokon znamenita obitelj Lebarović – koja se urarskim poslom i danas bavi.

Lebarovići se već 6 generacija bave urarstvom i imaju radionicu u Maksimirskoj ulici. Zanimljiv je i podatak da su nekad na Trgu bana Jelačić postojala dva sata. Jedan je bio na današnjem mjestu, a drugi na ulazu u Prašku ulicu.

Komentari