Na današnji dan Zagreb dobio prvi električni tramvaj

Promet prvim zagrebačkim električnim tramvajem svečano je otvoren 18. kolovoza 1910. godine. Time je zamijenjen konjski tramvaj koji je vozio od 1891. godine. Konjski tramvaj ostao je u prometu još sljedećih godinu dana, sve dok u potpunosti nije dovršena električna tramvajska mreža. Rashodovani zagrebački konjski tramvaj premješten u Veliku Goricu, u kojoj je nastavio voziti sve do 1937. godine.

Trasa kojom je vozio novi električni tramvaj poklapala se s nekadašnjom konjskog tramvaja, dakle postojala je linija od Kvaternikovog trga Vlaškom, Jurišićevom i Ilicom do Vodovodne ulice, s odvojkom do Zapadnog kolodvora, te linija od Ilice Frankopanskom i Savskom cestom do Savskog mosta.

Godine 1911. proširena je mreža prugom koja je vodila od Jelačićevog trga preko Kaptola, pa Novom vesi do Gupčeve zvijezde i dalje do Mirogoja. Remiza za električne tramvaje bila je na mjestu današnjeg Tehničkog muzeja u Savskoj cesti. Struja za napajanje električnog tramvaja proizvodila se u tada jedinoj zagrebačkoj elektrani (tzv. munjari) kod Vodovodne ulice na zapadu grada.

Motorna pogonska kola za električni tramvaj proizvodila je budimpeštanska tvrtka Ganz & Co. Prva domaća pogonska kola proizvedena su tek 1922. godine.

Prvi zagrebački električni tramvaji izvorno su bili obojeni narančasto-crvenom bojom. Današnja prepoznatljiva plava boja uvedena je znatno kasnije.


Komentari