Na današnji dan: U Zagrebu prije 113 godina odigrana prva javna nogometna utakmica

Pixabay

Nogomet kakav danas poznajemo uvelike se razlikuje od nogometa kakav se igrao početkom 20. stoljeća. Osim nekih pravila koja su se održala do današnjih dana, sav glamur i pozornost koji prate nogomet danas, tada nisu bili prisutni, piše sportnet.

Prije točno 113 godina, na današnji dan, prvu javnu nogometnu utakmicu u Zagrebu su odigrali HAŠK i PNIŠK. Prvi se u raznim kombinacijama održao do današnjih dana, a ovaj potonji ugašen je nekoliko godina kasnije kada veliki broj igrača pristupa novoosnovanom Građanskom. Susret ovih zagrebačkih momčadi koje su već godinama ranije postojale završio je s miroljubivih 1:1.

Ipak, koliko god ovaj susret bio važan za povijest hrvatskog nogometa, ovo nije bila prva nogometna utakmica u Hrvatskoj. Županja se često ističe kao kolijevkom hrvatskog nogometa jer se 1880. godine u tom gradu odigrala prva nogometna utakmica na inicijativu nekolicine engleskih radnika koji su tamo radili. Zanimljivo, sedam godina ranije, u Rijeci je također odigrana povijesna utakmica između engleskih i mađarskih djelatnika na željeznici, no prema svim informacijama koje su dostupne, u tom susretu nisu sudjelovali hrvatski nogometaši.

Komentari

loading...