Na današnji dan: Rođenje genijalca koji je promijenio svijet!

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Na današnji dan slavimo obljetnicu rođendana jednog od najpoznatijih znanstvenika na svijetu, čovjeka koji je okrenuo svijet kakav znamo naopačke. Naravno, riječ je o Nikoli Tesli.

Genijalac iz Smiljana rođen je 10. srpnja 1856. godine. Školovao se u Gospiću, Karlovcu, Grazu i Pragu, da bi se potom otisnuo u SAD gdje je napravio karijeru. Njegovi radovi na području elektrotehnike i fizike izmjenili su život na zemlji. Nadmudrio je svoga najvećeg protivnika, Thomasa Alvu Edisona i otkrio višefaznu struju te izumio transformator kojim je uspio smanjiti cijenu struje te time ju pustio u masovnu uporabu.

Napravio je još niz izuma kojim je zadužio čovječanstvo, kao što je turbina sa kratkim diskovima (poznatija kao “Teslina turbina”), teleautomatika, bio je aktivan na području radiotehnike što je priznao i Američki vrhovni sud ponistivši patente Talijana Marconija za kojega se prije mislilo da je otac radiotehnike. Također jedinica za jačinu magnetskog polja se zove Tesla. Po Tesli je nazvan asteroid 2244 Tesla te krater na Mjesecu.

Nikola Tesla preminuo je 1943. godine u New Yorku. Hrvatski sabor je 2014. godine njegov rođendan proglasio Nacionalnim danom Nikole Tesle te danom znanosti, tehnologije i inovacije.

Na 163. obljetnicu njegova rođenja, na fontanama u Ulici bratske zajednice prikazana je njegova slika njemu u čast za sve što je napravio za čovječanstvo. “Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom”.


Galeriju pogledajte ispod:

Komentari

loading...