NA DANAŠNJI DAN: Rođen je Branko Gavella

Facebook

Hrvatski redatelj, tatrolog i kazališni pedagog, Branko Gavella rođen je na današnji dan.

Gavella je pisao kazališne kritike u dnevniku Agramer Tagblatt, a 1914. prvi put režira u HNK. Poticao je osnivanje glumačke škole, ravnao dramom HNK i postavljao svoje najbolje predstave, te realizirao brojna djela opernog repertoara.

Osobito se zalagao za scensko izvođenje hrvatske dramske baštine. U godinama nakon Drugog svjetskog rata režirao je u Bratislavi, Ostravi i Ljubljani, a od 1949. ponovo je u svom rodnom gradu. Godine 1950. preustrojio je zagrebačku Zemaljsku glumačku školu u Akademiju za kazališnu umjetnost (danas ADU), a 1953. pokrenuo je utemeljenje Zagrebačkog dramskog kazališta (danas Dramsko kazalište Gavella).

Režirao je oko 270 dramskih, opernih i operetnih djela, a napisao je knjige: “Hrvatsko glumište”, “Glumac i kazalište” i “Književnost i kazalište”. Branko Gavella jedan je od najvećih umjetnika što ih je imala hrvatska pozornica. Stvaralac i teoretičar, organizator i pedagog, redatelj, prevodilac i publicist koji svojim nezaobilaznim djelom postaje pojmom i simbolom cijelog kazališnog razdoblja, piše zagrebački kutak.

Zanimljivo je i da je kao nogometni sudac sudio prvu prvenstvenu utakmicu na području današnje Hrvatske, odigranu između Croatie i Zagreba u rujnu 1912.g.


Branko Gavella preminuo je 8.travnja 1962. godine u Zagrebu.

Komentari

loading...