NA DANAŠNJI DAN: Prvi automobil u Zagrebu

FOTO: zkahlina.ca

Prvi automobil u Hrvatskoj bio je onaj kojim se 16. kolovoza 1899. dovezao grof Bombelles iz Vinice kraj Varaždina, dok je prvi Zagrepčanin koji je imao svoj auto bio Ferdinand Budicki. On je 1901. bio vlasnik prvog zagrebačkog automobila. 

Ferdinand Budicki iz Zagreba dovozi prvi automobil marke Opel u Zagreb i otvara u Zagrebu „Prvu hrvatsku mehaničku popravljaonu i trgovinu automobila, dvokolica, šivaljki i gramofona”. Do godine 1928. bio je zastupnik auto marki Opel, Ford, Lincoln, Overland, Daimler, dvokolica i motora Johann Puch i Laurin Klement, šivaćih strojeva „Pfaff i Singer“, pisaćega stoja „Bar-lock“, lonca za brzo kuhanje „Fruco“, a prodaje još fonograme, klavire i namještaj. Organizira tečajeve popravljanja strojeva, šivanja i brzog kuhanja.

Valja spomenuti i to kako je Budicki morao naučiti voziti komisiju koja je kasnije izdavala dozvole. Ta ista komisija koju je Budicki naučio voziti ga je i srušila, tako da nije položio vozačku iz prvog pokušaja. Budicki je bio i prvi vozač koji je napravio i automobilsku prometnu nezgodu.


Komentari