NA DANAŠNJI DAN: Prije pet godina napustio nas je Arsen Dedić, velikan hrvatske umjetnosti

Facebook/Arsen Dedić

Na današnji dan prije pet godina napustio nas je jedan od najvećih hrvatskih glazbenika i pjesnika, velikan hrvatske umjetnosti. Praznina koju je svojim odlaskom ostavio Arsen Dedić još uvijek je tu i tako će ostati zauvijek, ali sjećanje na njega nikada neće izblijedjeti.

Svoj ‘zanat’ Arsen je iznimnom profinjenošću, odmjerenošću i kvalitetom doveo do savršenstva i još dugo se na našim prostorima neće pojaviti netko tko bi se tom bardu približio, ne samo po obimu djela nego i po količini talenta. Kao svestrani kompozitor skladao je glazbu za 34 filma, a kao neumorni kantautor završio je karijeru s 25 studijskih albuma koji su redom remek djela hrvatske diskografije, baš kao i njegove brilijantne zbirke poezije.

Pisao je tekstove za mnoge popularne pjevače i grupe, a manje se zna da je bio tekstopisac i za hitove Bijelog dugmeta i Zdravka Čolića. Đorđe Balašević u ‘Pjesmi o Arsenu’ napisao je ‘uvijek sam imao namjere jasne što želim biti kad odrastem, ja bit ću Arsen’. ‘Zagreb i ja se volimo tajno’, ‘Ne daj se, Ines’, ‘Vratija se Šime’, Zaludu me svitovala mati” samo su neke pjesme koje žive svoje živote i koje su završile kao fraze ili pošalice u svakodnevnom govoru.Jedan tekst svakako nije dovoljan da se nabroji njegova bogata ostavština, a ni sve nagrade koje je za svoj rad dobio.

Unatoč tome što je davno otišao iz Šibenika i preselio se u Zagreb, nikad nije zaboravio suosjećati s ljudima koji žive ‘dolje’.

Legendarni glazbenik preminuo je u 78. godini. Ležao je u KBC-u Zagreb gdje su mu liječili sepsu. Stanje mu se, nažalost, zakompliciralo i liječnici su procijenili da neće više moći podnijeti operaciju. Počeli su mu otkazivati organi. Uz njega je do posljednjeg trenutka bila njegova Gabi. Osim voljele životne partnerice iza sebe je ostavio i njihovog sina Matiju, ali i kćer iz prvog braka Sandru.

Komentari

loading...