Na današnji dan prije 67 godina osnovane prve izviđačke čete u Zagrebu

FOTO: Facebook / Savez izviđača Zagreba / Ilustracija

Izviđači (skauti) su pokret za djecu i mladež, a u ostvarivanju ciljeva i programa im pomažu odrasli članovi organizacije. Izviđači se pretežno bave upoznavanjem prirode, druženjem (socijalizacijom djece) i učenjem korisnih vještina koje im mogu pomoći u budućem životu kako u civiliziranom svijetu, tako i u divljini.

Važnija znanja koja izviđači usvajaju su: orijentacija na karti i u prirodi, topografija, upoznavanje biljnog i životinjskog svijeta, čvorovi, putni znakovi, izviđačke pjesme, društvene igre u prirodi i zatvorenom prostoru, pionirstvo, signalizacija, prva pomoć, sportovi (npr. izviđački sportovi kao što su: otimanje marame, scoutball, tronogo trčanje) i drugo. Postoje i otvorena natjecanja orijentacijskog tipa i s tzv. olimpijskim disciplinama. Scoutball je jedna od najpopularnijih disciplina, u Hrvatskoj čak i postoji liga natjecanja.

Prve izviđačke čete osnovane su 10. studenog u Splitu i u Zagrebu 22. prosinca 1950. u Osnovnoj školi u Harambašićevoj ulici 18 (danas OŠ Augusta Harambašića), ta se četa zvala “Mladi partizan”. Ubrzo je, i to 19. svibnja 1951. održan prvi tečaj za izviđačke vođe u Zagrebu, u današnjem Gradu mladih u Dubravi. Među spominjanim vođama izviđaštva izdvajaju se Danko Oblak, Boris Lešnik i Kamilo Ferenčak. Pokret je s vremenom rastao te je recimo 1982. u Hrvatskoj bilo registrirano 42.000 izviđača.

Tijekom Domovinskog rata izviđačke jedinice su posustale s radom, dijelom zbog nerazumijevanja lokalnih i vjerskih vođa, usprkos tome što su se baš izviđači prvi uključili u obranu domovine. Godine 1993. Savez izviđača Hrvatske obnavlja svoje članstvo u Svjetskoj organizaciji izviđačkog pokreta (WOSM). U novije vrijeme ponovno sve više mladih počelo sudjelovati u izviđačima tako da je 2005. bilo registrirano 4.100 izviđača.


Komentari