Na današnji dan prije 100 godina premijerno prikazan prvi hrvatski film ‘Brcko u Zagrebu’

FOTO: Facebook / Na današnji dan - Zagreb

Brcko koji iz male sredine dolazi u grad Zagreb u potrazi za zabavom.

U zagrebačkom kinu Metropol (poslije kino Zagreb) 28. kolovoza 1917. godine premijerno je prikazan prvi hrvatski igrani film Brcko u Zagrebu. Riječ je o kratkometražnoj komediji o Brcku koji iz male sredine dolazi u grad Zagreb u potrazi za zabavom. Film je snimljen u produkciji Prvog hrvatskog filmskog poduzeća Croatia film k.d. (vlasnici Hamilkar Bošković i Julio Bergmann). Redatelj filma bio je Arsen Maas, a u filmu glume Irma Polak, Tonka Savić, Stjepan Bojničić i Arnošt Grund. Arnošt Grund napisao je i scenarij za kazališni komad o pustolovinama Brcka ‘Alaj su nas nasamarili’, koji je izveden 1912. u Zagrebačkom kazalištu.

Prema punašnoj, ćelavoj figuri ovog češkog imigranta nastala je skulptura nagrade Veliki Brcko, koju dodjeljuje Festival nijemog filma PSST!, posvećen izgubljenim hrvatskim nijemim filmovima.

Film nije sačuvan, no kao svjedočanstvo njegova postojanja ostale su sačuvane fotografije prizora i glumaca iz filma, novinski tekstovi o snimanju filma te najave projekcije filma iz tog vremena. Fotografije filma čuvaju se u Hrvatskoj kinoteci, dok se novinski tekstovi iz 1917. godine čuvaju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Komentari