NA DANAŠNJI DAN: Pluton izbačen s liste planeta

FOTO: Wikipedia

U nekim su gradovima u svijetu organizirane demonstracije protiv Plutonovog isključivanja s liste planeta.

Pluton je odlukom Međunarodne astronomske unije (IAU) izbačen s liste planeta i premješten u tzv. patuljaste planete 24. kolovoza 2006. godine. Riječ je bila o vrlo kontroverznoj odluci, a u nekim su gradovima u svijetu organizirane demonstracije protiv toga. Naime, Pluton je smatran planetom još od doba kad je otkriven 1930. godine pa je time stvorena 76-godišnja tradicija koju nije bilo lako prekinuti. Broj planeta smanjen je uklanjanjem Plutona s 9 na 8, zbog čega je trebalo mijenjati sve postojeće školske udžbenike, enciklopedije i ostalu literaturu, a i sva prezentacijska pomagala u muzejima, zvjezdarnicama itd.

Razlog brisanja Plutona s liste planeta bio je sljedeći: otkriven je znatan broj tijela u Sunčevom sustavu koja su bila podjednake mase i ostalih osobina kao i Pluton. Postojale su naznake da bi ih u budućnosti moglo biti otkriveno još. Znanost je tada imala dvije opcije: ili uključiti nove objekte u popis planeta (jer bi po načelu ravnopravnosti s Plutonom tamo pripadali) ili izbaciti Pluton. Međunarodna astronomska unija nakon više rasprava odlučila se za izbacivanje Plutona.

Po novoj klasifikaciji, koja vrijedi i danas, Pluton je tzv. patuljasti planet. Osim njega, danas još četiri objekta također imaju status patuljastih planeta: Ceres, Haumea, Makemake i Eris. Zanimljivo je da je Eris čak i veće mase od Plutona. Naziv patuljasti planeti jako je kritiziran, tim više što je Međunarodna astronomska unija naglasila da “patuljasti planeti nisu planeti” (naprotiv, patuljaste zvijezde jesu zvijezde).

 


Komentari