NA DANAŠNJI DAN: Otvoreno kazalište na Gornjem gradu

wiki

Radi se o današnjoj Gornjogradskoj vijećnici.

Prvu kazališnu zgradu u Zagrebu izgradio je zagrebački trgovac Kristofor Stanković nakon što je 1832. godine izvukao srećku Bečke lutrije. Sretan broj listića je bio 169884.

Kristofor Stanković izgradio je kazališnu zgradu na Gornjem gradu, u današnjoj Gornjogradskoj vijećnici. Kazalište je svečano otvoreno 4. listopada 1834. godine Kornerovom dramom „Niklas Graf von Zriny“.

U Stankovićevom kazalištu za vrijeme Hrvatskog narodnog preporoda po prvi put je odjeknula budnica „Još Hrvatska nij’ propala“, a izvođena je i prva drama na hrvatskom jeziku „Juran i Sofija“ ili „Turci pod Siskom“ Ivana Kukuljevića te prva opera „Ljubav i zloba“ Vatroslava Lisinskog.

Stanković je zgradu iznajmljivao kazališnim družinama sve do 1851., a poslije je prodao gradu. S vremenom zgrada je postala sve starija i neprikladna, neudobnih sjedala, uskih loža, bez zahoda i buffeta te se započelo s razmišljanjem o izgradnji novog kazališta.

U tome je pomogla oporuka baruna Eduarda Jelačića iz 1871. godine kojom prihod od svojeg imanja u Mađarskoj i veliko gradilište u Ilici ostavlja za izgradnju novog kazališta, piše GiveMeArt.


Komentari