Na današnji dan: Otvorena nama najdraža pivovara!

Povijest.hr

Današnji dan slave svi ljubitelji piva. Nezaobilazno piće kod muškaraca i žena postalo je s godinama sve popularnije, a time su se i apetiti povećali. Danas imamo hrpu krasnih piva koje možemo isprobati u kafićima diljem Lijepe Naše, ali ovaj post ipak posvećujemo onoj najstarijoj, nama najdražoj punionici.

Na današnji dan 1893. godine otvorena je Zagrebačka pivovara.

Ona je osnovana 1892 godine, kada se zaključilo da pivari sa Gornjega grada ne mogu isporučiti dovoljnu količinu piva za naš brzorastući grad. Budući da su se susreli s ovim problemom, pivari su se okupili i shvatili kako im je prijeko potrebna zgrada iz koje će moći raditi pivo. Tada su grof Gusta Pongratz i barun Petar Dragutin Turković inicirali izgradnju nove pivovare. Osnivačka skupština Zagrebačke pivovare kao dioničkog društva održana je 19. svibnja 1892., a uskoro se pristupilo izgradnji tvorničke zgrade u Gornjoj Ilici.

Svečano otvorenje pivovare zabilježeno je za 12. srpnja 1893 godine, kada je otvorena u vrtu na Gornjoj Ilici. Taj događaj je privukao tisuće građana da dođu i svjedoče novom zdanju. Ono što je posebno zanimljivo je to što je pivovara bila osvjetljena s električnom energijom, a ne plinskim svjetiljkama kao ostatak grada. Tek 15 godina kasnije Zagreb će uvesti električnu energiju kao primarni način osvjetljenja grada.

Izgrađen je i krov nad terasom koji je štitio od vremenskim uvjeta, a unutrašnjost je bila opremljena sa sustavom za hlađenje. 1993. godine pivovara je ponovno postala dioničko društvo te se nakon toga u kratkom roku razvila u najuspješniju hrvatsku pivovaru.


Od 2012. godine Zagrebačka pivovara u vlasništvu je društva Molson Coors, jedne od najvećih svjetskih industrija piva, a njen najpoznatiji proizvod je Ožujsko pivo koje je poznato i pod nadimkom Žuja. A svi znamo da je Žuja zakon.

Komentari

loading...