Na današnji dan: Hrvatska se ucrtala na nogometnu kartu, a 20 godina kasnije ispisala povijest!

FOTO: Profimedia

Možemo reći kako dobre stvari polako dolaze. Ali kada dođu one su legendarne. Uz najljepšu obalu i žene na svijetu, ono što se na današnji dan dogodilo pobrinulo se da se za Hrvatsku sazna u cijelom svijetu. Prvi događaj nas je stavio ne samo na nogometnu mapu, nego i na globalnu. Svi su tada saznali za Hrvatsku, da bi ono 20 godina kasnije bacilo nas u povijest.

Na današnji dan, Hrvatska nogometna reprezentacija 1998. godine osvojila je broncu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. 20 godina kasnije, nova generacija pobjeđuje Englesku i uspije se plasirati u finale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Ali krenimo redom. Tog 11. srpnja 1998. godine mala država u Europi ostvarila je nezapamćen uspjeh u svojoj povijesti. Pobjedom nad reprezentacijom Nizozemske 2:1 osvojila je brončanu medalju na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Izabranici legendarnog Ćire Blaževića u grupi su pobjeđivali Jamajku 3:1 te Japan 1:0. Argentina nas je pobijedila sa minimalnih 1:0 pogotkom Pinede u 36 minuti.

U osmini finala naletili smo na Rumunje koji su pali sa 1:0. I tada počinje bajka. U četvrtfinalu pala je moćna Njemačka sa 3:0 koja je u ekipi imala Lothara Matthausa, Olivera Biehoffa i Jurgena Klinsmanna. U polufinalu Francuska. Domaćin. Cijeli stadion protiv Hrvatske. Ali naši dečki ne odustaju. Šuker nas dovodi u vodstvo. Delirij, čudo. Nema nam kraja. A onda Thuram. Taj nevjerojatni Thuram. 1:1 minutu kasnije. Ponovno sve ispočetka. I onda opet, u 69 minuti. Thuram. Čovjek za kojeg će se ispostaviti da dva jedina gola za Francusku je zabio upravo na toj utakmici. Šok, nevjerica.

Ali nema veze, medalja je medalja. Ajmo barem uzeti broncu. i jesu. Ispred Nizozemaca. Prosinečki i Šuker svojim golovima riješili su pitanje pobjednika i uzeli broncu. Najveći uspjeh u povijesti hrvatskog nogometa. I da, Davor Šuker je bio najbolji strijelac prvenstva, a Ćiro je prozvan trenerom svih trenera. Doček za pamćenje.

20 godina kasnije sličan scenarij. Polufinale Svjetskog prvenstva. Hrvatska – Engleska. Trippier nas je šokirao slobodnjakom u 5 minuti. Uzvratio Perišić. A onda kako se ukazao Thuram Francuzima 1998., nama se ukazao Mario Mandžukić. I šokirao Engleze. Hrvatska je u finalu. A tamo opet Francuzi. Ali nema veze, Hrvatska je već upisana u povijest. Država od 4 milijuna stanovnika očitala je lekcije iz požrtvovnosti, snage i volje pred milijunima gledatelja. I pokazala kako se gine za reprezentativni dres.


Komentari