Na današnji dan 1898 g. otvoren Umjetnički paviljon

Najstariji izložbeni prostor a slavenskom jugu 15. prosinca obilježava svoj dan, kao sjećanje na povijesni datum 15. prosinca 1898. kada svečano otvoren izložbom Hrvatskog salona.

15. prosinca 1898.g svečano je otvoren Umjetnički paviljon izložbom Hrvatskog salona. Od tada kroz 114 godina postojanja Paviljon kao jedan od najupečatljivijih simbola grada, ishodišno jemjesto naše moderne kulturne i umjetničke povijesti.

Prvobitno je sagrađen kao montažni objekt za potrebe izlaganja hrvatskih umjetnika na Milenijskoj izložbi u Budimpešti 1896., a potom je, na inicijativu slikara Vlahe Bukovca, njegova metalna konstrukcija preseljena u Zagreb. Ponovno je podignut na Tomislavovom trgu prema rješenjima bečkih arhitekata H. Hellmera i F. Fellnera, koji su njegovu obplatu oblikovali u duhu neostilova kraja 19. st.

Svečano je otvoren 15.prosinca 1898. reprezentativnom izložbom Hrvatski Salon. Djela Bukovca i Medovića, Frangeša i Valdeca, Ivekovića i Tišova, koja su Salonu dala karakterističan ton Hrvatske Moderne, ušla su u trajnu baštinu naše novije umjetnosti. U tri mjeseca koliko je izložba trajala, prema navodima onovremenog tiska posjetilo ju je 11 000 posjetitelja. Ovaj kulturno-statistički kuriozitet možda najdostojnije ilustrira važnost koju su građani pridali tom znamenitom događaju s kraja 19. St.


Komentari