Mračna i bizarna prošlost: Nakon ovoga ćete sigurno drugačije gledati na Valentinovo!

Davor Puklavec/PIXSELL

Znadete li cijelu priču kako se i zašto uopće obilježava Valentinovo?

Baš na današnji dan, 14. veljače obilježava se Valentinovo, Dan sv. Valentina ili Dan zaljubljenih. No, znadete li cijelu priču kako se i zašto uopće obilježava Valentinovo. Obilježavanje ovoga dana potječe još iz doba staroga Rima. Kršćanstvo je tada bilo mlada religija, a na vlasti je bio car Klaudije II., koji je branio ženidbu i zaruke vojnicima kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće umjesto odlaska u rat.

U to je vrijeme živio svećenik Valentin koji je potajno vjenčavao vojnike koji su to željeli. Vlasti su ga zbog toga ulovile i bacile u tamnicu, a 14. veljače po carevoj kazni su mu odrubili glavu. Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem. Danas je Valentinovo dan posvećen izražavanju ljubavi, a tradicije Valentinova različite su po zemljama.

Nekada je ovaj dan možda i imao svoje čari, no, danas u doba komercijalzicazije gotovo svega što nas okružuje, Valentinovo se pretvorilo u paradu kiča i pretjerivanja. Pokušava se na zaljubljenim parovima ili simpatijama zaraditi gdje god se stigne, a rijetko se ističe kako je ovo zapravo dan zaljubljenih, a ne dan trošenja novca na skupe poklone i darivanja.

Ljubav se izražava isključivo srcem, riječima ili pogledima, a ne poklonima. Nećete valjda reći da je Valentin ostao bez glave kako biste vi mogli slaviti ovaj dan peglanjem kartica i trošenjem novca na skupe poklone. Pokušajte ovaj dan provesti s osobom koju volite i darivati ju samo vašom pažnjom.


Komentari