MEĐUNARODNI HUMANITARNI DAN: Bliži početak školske godine, budite nečija dobra školska vila ili vilenjak! 

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2008. godine donijela je odluku o obilježavanju Međunarodnog humanitarnog rada 19. kolovoza kako bi se podigla svijest javnosti o aktivnostima humanitarne pomoći diljem svijeta te o važnosti međunarodne suradnje u pogledu iste.

Dan je posvećen humanitarnim radnicima i akcijama kojima se spašavaju žrtve ratova i prirodnih katastrofa, a cilj obilježavanja je učinkovitije informiranje javnosti o humanitarnim zajednicama, djelatnicima i izazovima s kojima se suočavaju. Posebno se odaje počast preminulima i ozlijeđenima tijekom svojeg humanitarnog rada. Također, na ovaj dan svi mogu pokazati i pohvaliti se svojim humanitarnim akcijama i aktivnostima koje rade, ne samo u organiziranim akcijama, nego svakodnevno.

Pomaganje pozitivno utječe na naše mentalno, socijalno i tjelesno zdravlje. Kroz pomaganje drugima stječemo nova socijalna iskustva, poznanstva i prijateljstva, a možemo i promijeniti nečiji život.

Zajednička globalna proslava humanitarnog rada ističe povezivanje Ujedinjenih naroda i preko 500 nacionalnih i međunarodnih nevladinih orgаnizаcijа, čiji je zajednički cilj аngаžiranje i poticanje javnosti dа se uključi i pomogne onima kojima je pomoć neophodna. Generalna skupština UN je u prosincu 2008. godine donijela odluku o obilježavanju ovog Dana kako bi se doprinijelo podizanju svijesti javnosti o aktivnostima humanitarne pomoći širom svijeta i važnosti međunarodne suradnje u tom pogledu.

Na današnji dan odabrali smo humanitarnu udrugu Zagrebački humanitarci, koju ćemo vam predstaviti u nastavku, kao i njihovu trenutnu humanitarnu akciju – uključite se!

Humanitarna udruga “Zagrebački humanitarci”

Zagrebački humanitarci djeluju na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Ovi humanitarci velikog srca pomažu socijalno ugroženim osobama i obiteljima, samohranim roditeljima, djeci s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, te starijim i nemoćnim osobama na način da im donose hranu, higijenske potrepštine i sve ono što im može olakšati svakodnevicu ili izmamiti osmijeh na lice.

Sve voditeljice ove udruge su volonteri, što znači da ne primaju naknadu za svoj rad već ovo rade nakon svojih redovnih poslova u slobodno vrijeme.

Princip rada

Potrebite obitelji/pojedinci se javljaju putem njihovih kontakata (mail, Facebook) i pišu o situaciji u kojoj se nalaze. Zatim ih traže da im pošalju potrebnu dokumentaciju (kopije osobnih iskaznica, rodnih listova djece, rješenja o primanju socijalne pomoći ili uzdržavanju, rješenje od dječjem doplatku, potvrdu Porezne uprave o primanjima u zadnjih godinu dana, liječnička dokumentacija…) i njihove kontakte i adresu. Nakon toga voditeljice izlaze na teren i nenajavljeno posjećuju obitelj/pojedinca kako bi se na licu mjesta uvjerili u istinitost situacije. Nakon što su na uvid dobiveni svi potrebni papiri i nakon što je na licu mjesta provjerena istinitost situacije dogovara se objavljivanje priče o obitelji.

Na web-stranicu udruge i profil na društvenoj mreži Facebook stavlja se opis kompletne situacije s naznakom što se potražuje za tu obitelj/pojedinca. Ukoliko obitelj/pojedinac daju odobrenje objave se njihovi podatci, ali u većini slučajeva obitelji žele ostati anonimne. Tada se javljaju donatori koji žele donirati nešto od traženih stvari i dogovara se o preuzimanju donacije. Oni koji ne mogu donijeti donacije na sabirno mjesto udruge javljaju se voditeljici koja je zadužena za dio grada u kojem stanuje donator, a oni komotniji slobodni su uplatiti novac na žiro-račun udruge. Sve dobivene donacije se slikaju, a zahvale donatorima stavljaju na društvenu mrežu Facebook, dok potrebite obitelji/pojedinci potpisuju propisani obrazac prilikom preuzimanja donacije. Donacije se najčešće voze svakodnevno, ali to ovisi o količini dobivene donacije. Nakon što obitelji/pojedinci dobiju donacija dostatno za otprilike dva mjeseca priča se privodi kraju, a udruga kreće pomagati novoj obitelji.

Tijekom godine Zagrebački humanitarci organiziraju nekoliko humanitarnih akcija u koje su uključene sve obitelji kojima tijekom godine pomažu i za koje traže posebno odobrenje Gradskog ureda za socijalnu skrb i osobe s invaliditetom. To su: Uskršnja škrinjica Zagrebačkih humanitaraca, Čarobna škrinjica božićnih želja i Čarolija blagdanskog stola, Neka škola bude radost svima.

Na današnji dan Međunarodnog humanitarnog rada osvrnuti ćemo se na još jednu aktualnu humanitarnu akciju ove udruge. Riječ je o tome da nam se bliži početak školske godine, a Udruga želi osigurati školarcima čiji roditelji ne mogu nabaviti školsku opremu.

Njihovo priopćenje, zajedno sa svim uputama prenosimo u nastavku, a na webu i Facebook stranici grupe možete naći detaljne informacije.

“Dragi naši,

iako je trenutna situacija za mnoge školarce i njihove roditelje poprilično zbunjujuća, škola ipak počinje!  Nažalost, za egzistencijalno ugrožene roditelje nabavka školske opreme predstavlja nemoguću misiju, jer i bez toga jedva spajaju kraj s krajem

Ako je netko od vas voljan pripomoći i nabaviti pokoju stvarčicu za školu ili za kupnju opreme uplatiti koju kunicu, molimo vas javite nam se!  Budite nečija dobra školska vila ili vilenjak!

Hvala vam do neba!”

foto:Zagrebački humanitarci

Komentari

loading...