Kravata, ponos Hrvata koji je osvojio cijeli svijet! Otkrivamo sve zanimljivosti ovog modnog detalja

Foto: Pexels

Kravata, simbol uglađenosti i elegancije, a isto tako i modni detalj koji se vezuje uz naš narod.  Još u 17. stoljeću, Hrvati su postali prepoznatljivi u Europi upravo po kravati, te se stoga smatra izvornim hrvatskim proizvodom. Povodom obilježavanja Svjetskog dana kravate, 18. listopada donosimo vam sve o ovom modnom dodatku.

Kada je ovaj modni dodatak osvojio svijet?

Za vrijeme tridesetogodišnjeg rata, točnije 1635. godine hrvatski vojnici su služili u Francuskoj, a kako je marama oko vrata bila dio njihove uniforme, kasnije je ustrojena i posebna pukovnija „Royal Cravates“ koja je dobila ime po Hrvatima.

Pomoću preteče kravate, Hrvati su se na taj način mogli raspoznati, jer u to doba još nije bilo vojničke odore. Kada je francuski Lui XIV, poznatiji kao „Kralj Sunce“, ugledao ovaj modni dodatak, odmah ga je počeo nositi, jer je kravata bila puno jednostavnija za upotrebu, a i ljepša od dotadašnjih visokih ovratnika.

Logično, kada netko tako moćan počne nositi nešto što je do sada neviđeno, sasvim je sigurno da će doći novog modnog trenda. Tako je kralj ubrzo i uposlio vlastitog kravatara koji mu je svaki dan dostavljao po nekoliko kravata među kojima bi kralj odabirao onu koja mu se najviše sviđa.

Vrlo brzo, Nakon Francuza, kravatu su počeli nositi Belgijanci, Nizozemci, te Britanci koji su od ovog dodatka napravili pravi kult. Novitet koji su Englezi uveli su boje, a kasnije su Talijani dodali i razne uzorke za svačiju osobnost. Danas je kravata raširena u svim dijelovima svijeta, a gotovo da ne postoji muškarac koji nema barem jednu kravatu u svom ormaru.

Kako ju vezati?

Kravatu možete vezati na čak 85 načina u teoriji, ali tek desetak čvorova je izvedivo. Najpoznatiji je dvostruki „windsorski čvor“ koji je potekao od vojvode od Windsora. Širina krava se s godinama itekako mijenjala, a danas je najpopularnija kravata izdužena oblika, te takozvana ascot-kravata.

Najveća kravata na svijetu

„Kravata oko Arene“ umjetničko je djelo Marijana Bušića, a ujedno i najveća svezana kravata na svijetu. Oko pulske Arene 18. listopada 2003., povodom obilježavanja Svjetskog dana kravate svezana je kravata koja je težila čak 800 kilograma, a na nju je potrošeno i 120 kilometara konca. Ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća i najduža kravata na svijetu. Ovim umjetničkim djelom širila se poruka otvorenost, srdačnosti i ljubavi.

Što kravata govori o vašoj osobnosti?

Moderna psihologija rado analizira boje i uzorke koje nosimo, pa tako i kravate.  Ako netko nosi plavu kravatu, vjeruje se da baš kao i boja smiruje okolinu, te da je pošten. Crvena kravata predstavlja nedokučive pustolove, ali može značiti i ljubav, kao i hrabrost. Zelena kravata, odražava mudrost, dok žuta, koju ne viđamo baš često na ulici, mladost i nadu. Crna kravata predstavlja umjerenost i eleganciju. Smeđa boja, pa tako i kravata simbolizira prizemljenost i realističnost.


Komentari